dijous, 3 de juny del 2010

L’energia nuclear colpeja amb força les ciutats de Hiroshima i Nagasaki. Sara Reyes i Ariadna Manga



El 3 d’agost de 1945 el actual president dels Estats Units, Harry Truman, va donar llum verda al llançament de les bombes atòmiques a Niigata, Kokura, Hiroshima i Nagasaki. Però no va ser fins el 6 d’agost del mateix any que les darreres ciutats esmentades van veure’s envoltades de fum, pols densa, cendres, 4000ºC i 240.000 morts.
El fet es va desenvolupar durant el marc històric de la Segona Guerra Mundial, on les tensions entre les principals potències s’agreujava per moments.
Estats Units buscava la rendició total del Japó- abans de que el comunisme imperes en la regió-. A més a més la possessió d’una arma tan massiva situaria als Estats Units al capdavant de les nacions mundials i li atorgaria un posició dominant.
Aquesta lluita pel poder militar acabaria desembocant en un conflicte de gran magnitud entre Rússia i els Estats Units: La Guerra Freda.
La memòria de Pearl Harbour va servir de justificació, ja que els japonesos van atacar el port inesperadament el 7 de desembre de 1941, produint l’enfonsament de 19 vaixells americans i la mort de 2400 soldats i mariners. A més a més, tan el president Truman com

l’exèrcit i la resta de membres del govern recolzaven la missió atòmica sobre Japó al•legant que la guerra s’acabaria més ràpid i hi haurien el mateix nombre de morts.
Aleshores tot estava enllestit pel gran atac.
A les 8:15 l’avió Enola Gay pilotat per Paul Tibblets, va precipitar la bomba atòmica Little boy- nom en clau-, sobre Hiroshima. Un soroll ensordidor va marcar l’instant de la explosió, seguit d’un resplendor que va il•luminar el cel.
Tokio, localitzat a 700 km de distància, va perdre el contacte amb la ciutat, inundada d’un silenci absolut. Per aquesta raó van enviar tropes de reconeixement per informar sobre què havia succeït.
Després d’aquest bombardeig els americans esperaven impacients la rendició immediata del Japó, fet que no es va produir. Per això els Estats Units van tornar a demostrar la seva hegemonia davant del món amb el llançament d’una segona bomba atòmica.
La destinació aquest cop era Nagasaki. El 9 d’agost, a les 11:02 del matí, l’espectacle nuclear es va repetir. L’avió B-29, “Bock’s car”, va llençar la bomba Fat Boy, amb un efectes més devastadors que l’anterior.
Cinc dies més tard, els japonesos van rendir-se incondicionalment davant les forces americanes. Amb això, la Segona Guerra Mundial, que va començar al 1939 arribà a la seva fi.
Actualment encara romanen seqüeles del que va succeir en la memòria de tots els ciutadans del món i especialment, en la dels habitants de Hiroshima i Nagasaki.

http://www.youtube.com/watch?v=SJ13nr8BOEk

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada