dijous, 3 de juny del 2010

Campanya d'Itàlia. Georgina Frias i Andrea Perea


Campanya d’ Itàlia
La Campanya d'Itàlia són les operacions aliades en Itàlia durant la Segona Guerra Mundial des de 1943 fins al final de la guerra. El Quarter General Conjunt Aliat (AFHQ) era el responsable operacional per totes les operacions aliades a la Mediterrània, i planejà i comandà la invasió de Sicília i la campanya a la Itàlia continental fins a la rendició de les forces alemanyes a Itàlia al maig de 1945.
Tot va començar amb la invasió Aliada de Sicília, també conegut amb el nom de Operació Husky va ser una campanya de la Segona Guerra Mundial, en la que els Aliats van conquerir l' illa de Sicília a l' Eix. S' inicià la nit del 9 de juliol de 1943, i finalitzà el 17 d' agost. Va ser la major operació amfíbia de la guerra en termes de quantitat d' homes desembarcats. Estratègicament, Husky va aconseguir els objectius previstos. Les forces navals i aèries de l' Eix van ser expulsades de la illa; van obrir-se les rutes navals de la Mediterrània i el dictador italià Benito Mussolini va ser expulsat del poder. Finalment, va obrir el camí per a la Invasió aliada d' Itàlia.
Després van seguir amb la invasió de l’ Itàlia continental forces del 8è Exèrcit britànic van desembarcar a la bota italiana el 3 de setembre de 1943 a l' Operació Ciutat de la Badia. El govern italià es rendí el 8 de setembre, però els alemanys es van preparar per defendre's sense el seu ajut. El 9 de setembre, forces del 5è Exèrcit americà van desembarcar trobant-se una gran resistència alemanya a Salerno a l'Operació Allau, juntament amb tropes britàniques que desembarcaven a Tàrent en l' Operació Pallassada, que gairebé no es va trobar oposició. Hi havia una esperança amb la rendició del govern italià, amb la retirada dels alemanys cap al nord, a l' hora que Hitler es convencia de què Itàlia era estratègicament sense importància. El 8è Exèrcit va poder fer un progrés relativament senzill cap a la costa est, capturant el port de Bari i els importants aeròdroms als voltants de Foggia. Al nord, el 10è Exèrcit alemany no va rebre reforços i es va veure incapaç d' aturar els desembarcaments a Salerno. El principal esforç aliat a l' oest inicialment es centrà al port de Nàpols. Nàpols s'havia escollit donat que era el port situat més al nord dins del radi d'acció dels caces que operaven des de Sicília.
Mentre que els Aliats es desplaçaven cap al nord, el terreny incrementava la seva dificultat, amb una successió de rius ràpids i altes muntanyes, la qual cosa afavoria la defensa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada