divendres, 4 de juny del 2010

La operació barbaroja. José Gassó i Marc Diaz



L’operació Barba-roja va ser el nom que va rebre l’operació que va efectuar l’ Alemanya nazi de Hitler i que tenia com a objectiu envair la Unió Soviètica.
L’operació Barba-roja va començar la matinada del 22 del Juny de 1941. Va ser efectuada ràpidament per part de l’Alemanya de Hitler i va agafar per sorpresa a la Unió Soviètica, que mai esperava l’atac, ja que fins a la data, Alemanya i la Unió Soviètica eren aliats segons el Pacte Molotov-Ribbentrop (Agost de 1939). Tot i això, el fet que els alemanys temien que els soviètics trenquessin abans el pacte i la infinita ambició de Hitler va provocar aquesta operació.
L' ofensiva d’aquesta operació estava organitzada en tres grans fronts: un al nord, en direcció a Leningrad; el segon al centre, en direcció a Moscou; i el tercer més al sud, en direcció a la regió industrial del Donets i els camps petrolífers del Caucas. Tot això amb l' objectiu d’encerclar i derrotar ràpidament a l' exèrcit soviètic. Per l’operació els alemanys havien concentrat prop de 3.200.000 d' homes, 625.000 cavalls, 7.100 peces d' artilleria, 3.300 tancs i 2.770 avions. L' Exèrcit Roig disposava de 2.500.000 d' homes, 24.000 tancs i 8.000 avions. Aquesta operació militar va ser la més gran de la història. Les primeres setmanes l' avanç alemany va ser ràpid i efectiu. Al nord, els estats bàltics van ser ocupats i el 8 de setembre es va iniciar el setge Leningrad, que duraria fins al gener de 1944. Al centre, l' ofensiva va capturar la totalitat de Bielorússia i va arribar fins a Smolensk. Al sud, l' avanç a través d' Ucraïna va ser una mica més lent de l' esperat, fet que va provocar que Hitler ordenés una parada a l' ofensiva del front central per ajudar al del sud. Finalment, Kíev va caure el 19 de setembre. Tanmateix, llavors, va començar el mal temps al front oriental (les pluges, la neu i el fred) fet que va alentir l’avanç alemany, que a més es va trobar una creixent resistència de l’exèrcit soviètic a mesura que s’acostava a la capital. Els alemanys no van poder arribar fins Moscou (van quedar-se a 30 quilòmetres). El 5 de desembre, Hitler va ordenar una parada general de l’ofensiva, en espera de poder continuar-la a la primavera següent. Aquell mateix dia, la Unió Soviètica iniciava un contraatac, que seria devastador per l’exèrcit alemany.
L’operació Barba-roja va fracassar per subestimar la capacitat de la Unió Soviètica i la ferotge resistència de l’exèrcit. A més, els estrategs alemanys no van fer plans prou coherents i van tenir greus errades logístiques com un desplegament incorrecte i problemes de transport que afectaven el moviment i els reforços. A més el clima extrem va desgastar la majoria de divisions de l’exèrcit alemany. Aquesta batalla va ser el principi de la fi del imperi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada