dilluns, 7 de juny del 2010

La Batalla de Midway. Anna Baliarda i Ester Soley



El 18 d’Abril, els Estats Units varen bombardejar Tokio i altres ciutats del Japó. Aleshores, Isoroku Yamamoto, el comandant de la flota nipona, va decidir que havien de tornar-s’hi i contraatacar als americans. Per tant, van dirigir dues operacions. L’Operació MO, que consistia en conquistar Port Moresby, i l’Operació TEN, que consistia en atacar a la vegada les Aulentiinas del Nord i, amb la primera flota Aèria, atacar Midway. Volien fer servir la illa de Midway per atacar las illes de Hawai. El 7 de Maig, al Mar del Coral els dos bàndols varen xocar. El portaavions Yorktown va quedar greument tocat. Però tot i així van aconseguir un triomf estratègic. Per tant, l’operació MO va suposar una derrota per Japó. Però els japonesos creien que el Lexington i el Yorktown s’havien enfonsat.
Japó, després de la batalla del mar del coral va continuar avançant pel mar pacífic sobre la illa de Midway. La flota americana va utilitzar una màquina per a poder codificar les senyals navals japoneses per tal d’interceptar un missatge. En els missatges el japonesos deien que atacarien una illa la qual anomenaven AF. Els americans no sabien a quina illa es referien fins que varen dir que la illa no tenia aigua dolça, per tant es varen imaginar que l’atac seria contra la illa de Midway. El comandant Nimitz va avisar al director de la base de Midway explicant-li-ho tot. D’aquesta manera van saber quin era el pla dels enemics que consistia en bombardejar la illa de Midway. Mentre els Japonesos atacaven la illa de Midway, els americans van atacar per sorpresa a la flota japonesa i varen enfonsar mols vaixells.
El 2 de Juny les forces japoneses de Hosogaya varen bombardejar la illa de Dutch Harbor. Japó tenia uns avions més preparats per a lluitar contra Amèrica, de tal manera que els japonesos varen destruir la illa, tot i que no van destruir les instal·lacions principals. El dia 4 de Juny, els dos bàndols varen fer sortir als seus avions. I finalment, uns dies més tard, el Yorktown va ser enfonsat per un submarí japonès. Després de tres dies de guerra, el general Yamamoto va suspendre la guerra i es van retirar. Aquesta va ser la derrota més gran dels japonesos. A l’Abril del 1942, l’imperi japonès havia conquistat tots els territoris que creien necessaris per tal de construir el “Perímetre Defensiu” de l’imperi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada