diumenge, 25 d’octubre del 2009

LA REVOLUCIÓ FRANCESA

Aquests quatre clips de video del History Chanel cobreixen la primera part de la Revolució Francesa que hem treballat a les darreres classes. Ens expliquen com l'expansió de les idees il·lustrades posen en crisi els valors de l'Àntic Règim . Descriuen el ruinós estat de la hisenda heretada per Lluís XVI del seu avi que s'havia endeutat en la guerra dels Set Anys contra Anglaterra a Nord-amèrica. El documental ens retrata la societat decadent i ostentosa de Versalles que contrasta amb les dificultats econòmiques que travessa França, encara agreujades per la participació en la Revolució Americana que a més a més contribueix a la formació política i militar de futurs revolucionaris com Lafayette. El paper del ministre d'hisenda Necker a l'hora de convocar els Estats Generals per fer front a aquesta crisi i com tot plegat es desborda amb el Jurament del Joc de la Pilota i la formació de l'Assemblea Nacional. El documental recull l'agitació social i política del moment amb imatges d'època i recreacions dramatitzades que porta a la mobilització de l'exèrcit, la formació de la Guàrdia Nacional i la presa de la Bastilla.
Els dos últims clips comenten la Declaració de drets de l'home i del ciutadà, l'agitació revolucionària de Marat amb L'ami du peuple i el trasllat forçat dels reis de Versalles a Les Tulleries, dins de París, d'on fugiran el juny de 1791. Al ser detinguts a Varennes, ja prop de la frontera amb Àustria on volien unir-se als absolutistes, quedaran al cap del camí que els havia de portar cap a la guillotina, la innovació del moment valorada com quelcom humanitari perquè no causava cap patiment innecessari als condemnats.








5 comentaris:

  1. Cristina Eileen Hodgson Ferré7 de novembre del 2009, a les 18:37

    Personalment trobo molt interessants els vídeos penjats perquè aporten molta informació que desconeixia sobre la Revolució Francesa, a més, ajuden a visualitzar millor la època i per tant, a entendre més bé la situació que estem estudiant.
    Algunes de les referències més destacables dels vídeos són:
    - L'esment de que Lluís XVI era un rei que no estava capacitat per exercir el poder, i per tant, molt menys per afrontar la profunda crisi a la que estava sotmesa França.
    - El fet de que Robespierre hagués fet un discurs en llatí davant del rei, quan era estudiant, i que aquest no hagués mostrat cap tipus d’interès en vers el respecte que ell li demostrava. Això va influir-lo negativament, ja que va sentir-se menyspreat pel monarca.
    - La benvinguda triomfal que va tenir el rei a França, que en un principi va ajudar-lo a guanyar-se els cors de la gent, tot i que el poble començava a sentir-se infravalorat per la gran diferència social dels estaments.
    - La incompetència de Lluís XVI per liderar el país, ja que va invertir 2 milions de lliures en la guerra de la Independència americana, per venjar-se d'Anglaterra, provocant així l’inici del col•lapse econòmic.
    - El materialisme de Maria Antonieta, ja que mentre ella malgastava diners, el poble es moria de gana. Per això alguns van anomenar-la "Madamme dèficit".
    - La desil•lusió de la gent perquè els monarques no havien concebut cap fill. Això va ser fruit de la fimosi que patia Lluís, que més tard va ser curada.
    - La inflació del preu de la farina, deguda a les males collites i el mal assessorament del regne.
    - La carta que va escriure Robespierre al monarca demanant igualtat social. Més tard va convertir-se en el portaveu del poble. L'anomenaven l'incorruptible.
    - Les reformes financeres que va fer el monarca, augmentant els impostos que havien de pagar els pobres, sense exigir als rics que també en paguessin. Això va provocar un estat de gana col•lectiu, que va dur a la ràbia.
    - L'estimació que la gent sentia en vers el nou ministre d'economia, Jacques Necker, ja que va fomentar la reunió general dels tres estaments.
    - L’eloqüència de Robespierre a l'hora de fer d'orador del tercer estament.
    - La injustícia que va patir el tercer estament, quan Lluís XVI va tancar les portes de la diputació, evitant així que poguessin participar en el Parlament. Això va fer que els rebutjats pactessin reunir-se periòdicament fins que la nova Constitució no fos aprovada.
    - El mecanisme de defensa que va crear el poble per defensar-se de l'exèrcit del monarca, la Guàrdia Nacional.
    - L'assalt a la Bastilla que va fer el tercer estat per a aconseguir pólvora, podent així carregar les armes i defensar-se.
    - La pèrdua definitiva del respecte cap a Lluís XVI, després d'acomiadar al ministre d'economia.
    - El naixement de la bandera tricolor, l'actual de França, feta pels revolucionaris. Els colors vermell i blau representaven a París, mentre que el color blanc representava el color de la casa dels borbons. Volien simbolitzar la intromissió que aquests estaven causant a París.
    - La violència que van desenvolupar els revolucionaris, ja que passejaven els caps dels seus enemics enganxats en llances per la ciutat.
    - La destrucció total de la Bastilla, com a representació de l'abdicació del feudalisme i la demolició del despotisme.
    - El moviment revolucionari que van encapçalar les dones. Aquestes volien exposar les seves queixes, pels forts impostos, al rei.
    - La pèrdua de poder monàrquic, ja que els reis es van veure obligats a deixar el seu palau de Versalles i van haver de mudar-se a París, a les Tulleries.
    - L'assalt a Versalles dels ciutadans, podent-los proveir així d'aliment.
    - La ràbia de la gent en vers el monarca quan aquest va intentar fugir de París i anar cap a Àustria. El poble va sentir-se traït pel rei, i com a càstig el van decapitar.

    Els vídeos ofereixen moltes més dates d’interès, així que us animo a tots a que els mireu.

    ResponElimina
  2. Es un vídeo molt interesant, ja que ens parla de la revolució francesa, un tema que actualment estem donant a classe.Ens explica aspectes com el casament de Lluis XVI amb Maria antonieta, els seus problemes sentimentals, el que pensava la gent sobre aquests i detalls molts significatius i coherents, están explicats els fets històrics d'una manera entenedora, sense deixar-se cap detall, les imatges que aparèixen ens ajuden molt més a entendre el que ens están explicant i a visualitzar d'una manera més objectiva. Els quatre videos sobre la revolució francesa són molt detallas i están molt bé explicats. El paisatge i vestuari dels personatges que aparèixen en el vídeo ens ajuda a endinsar-nos a la Revolució francesa. Hi han fets de violència i rabia que ens ajuda a entendre la mentalitat d'aquella època. La representació de les persones que surten en el vídeo són molt rellevants. Aquests videos ens ajuden a entendre molt més el concepte i els pensaments de les personesque vivien en aquella època.
    MARIA CUENCA MARTINEZ

    ResponElimina
  3. És de gran ajuda comptar amb aquests videos ja que t’exposen de forma més entenedora i visual els diferents aconteixaments que varen tenir lloc durant la revolució francesa.
    Ens traslladem al marc historic dels segles XVIII-XIX.
    Lluis XVI rep la corona de França magrat que aquest no estigués capacitat per asumir el poder. Lluis XVI pasa a ser el rei de França i Maria Antonieta la seva esposa. Aquest dos joves monarques vivien a Versalles.
    A Paris està surgint una nova era coneguda com Il·lustració.
    Els monarques es dirigirien cap a Paris, el centre filosófic del món, on son rebuts per l’estudiant de dret Maximilian Robespierre.
    En aquesta ciutat com des de l’Edat Mitjana, la societat estava dividida en tres clases, la novlesa, el clero i els camperols. Aquesta nova era questiona el perque d’aquesta divisió. Apareixen dos personatges representants, Rosseau i Voltaire que estan a favor de la llibertat, del control del destí i de la igualtat.
    Aquesta nova era diu que s’ha de desconfiar de l’autoritat, de tot allo que t’haguin explicat abans i que tot ho comprovis per tu mateix.
    Degut això, es questionen perque l’aristocràcia a de tenir privilegis, perque el món està dividit d’aquesta manera i que si això podria canviar. Aquest raonament farà veure a la monarquia i a l’aristocràcia com un factor antinatural.
    Mentre que tots aquests esdeveniment surgien a Paris, a l’altre banda de l’Atlàntic, America lluitava per aconseguir independitzar-se d’Anglaterra (principal enemic de França). Lluis XVI vol benjar-se de les derrotes del seu avi contra Anglaterra i veu la seva oportunitat a la Guerra d’Independència d’America. Aquest monarca inverteix gran quantitat de diners i finalment d’acaba endeutan i desatenent al seu poble. Aquest últim, no veu correcte les actituts de Lluis XVI ni la de la seva esposa, la reina, que malgasta en coses superflues mentre el pais esta en crisi, aixi que aquesta es nombrada Madame Déficit, per totes les deutes, encara que la més gran d’aquestes és la que té amb el seu pais, donar-li a Lluis XVI un hereu.
    Durant els set anys de matrimoni dels joves monarques no va haver-hi descendencia, finalment es va saber que això era degut a una malaltia del rei i quan aquesta va ser curada va apareixer el desitxat fill.
    En aquest video ens expliquen els origens de la revolució industrial i entenent-los es fa molt més comprensible la revolució.
    CARLOTA ÚBEDA

    ResponElimina
  4. És una bona idea dispossar d'un blog on hi hagi material didàctic per complementar el contingut que aprenem a classe.
    Obtenim informació sorprenent com per exemple
    -la indiferencia del rei Lluís XVI davant el recital en llatí que va fer Robespierre
    -la fimosis que impedía que tingués fills
    -la brutalitat dels revolucionaris passejant per la ciutat els caps de les persones que decapitaven.

    Els altres fets remarcables ja els coneixia de classe.
    Tot i així crec que hauríem de veure vídeos a classe ja que s'aprén més i es fan més lleugeres les classes. Perque estar tota l'hora prenent apunts arriba a cansar...

    GERARD JUSTO ROMERO

    ResponElimina
  5. És un vídeo bastant interessant, ja que aquest tema el vam dur a terme a classe i anteriors anys ja l'hem estudiat i no tot el que surt en els vídeos ho hem aprofundit a classe i no va malament mira els vídeos per saber-hi més. Aquests vídeo et parlen de la destrucció de la Bastilla, quan va succeir, l'assalt a Versalles, del rei Lluís XVI i molts més temes entre aquests.

    CLAUDIA ESPINOSA ARANDA.

    ResponElimina