dimecres, 9 de desembre del 2009

MOVIMENT OBRER

7 comentaris:

  1. Aquesta s’inicia amb un petit esquema general; ens situa a la revolució industrial, que dona fruit a l’inici del moviment obrer a partir del proletariat. La ideologia política d’aquest moviment, com bé hem estudiat aquets dies, es el socialisme, organitzat en Sindicats/Partits. Després d’aquesta petita introducció el document ens diferencia els termes socialisme utòpic (poc moviment per part del proletariat) i el socialisme revolucionari, ja que com el seu nom indica porta a la internacionalització.
    Seguidament ens presenta la societat de la època; de classes i urbana. A continuació, es fa un petit resum de les condicions de vida que duien els treballadors, i en el moment en el qual aquets prenen consciència de l’explotació que sofrien, comenten a organitzar-se en sindicats/partits de diferents ideologies socialistes: Moviment Obrer.
    Un cop iniciat el mov. Obrer, l’arxiu presenta els precursors, les primeres manifestacions, les primeres organitzacions obreres, iniciades a Anglaterra, la creació de sindicats per reclamar els drets dels ciutadans..
    Cal destacar els socialistes utòpics esmentats en la diapositiva 7, que criticaven el capitalisme liberal. Per finalitzar la presentació, ens presenta dos tipus d’ideologies (Marxisme i Anarquisme) basant-se en els seus màxims representants: Karl Marx pels marxistes i Bakunin pels Anarquistes. L’anarquisme defensa el rebuig cap a l'Estat i qualsevol forma d'autoritat, jerarquia o coerció física, mental o espiritual, així com la creença en la supremacia de l'individu; en canvi, el marxisme és el conjunt de doctrines polítiques, enfocades al materialisme històric i dialèctic.
    A mode de conclusió se’ns presenten diversos textos ideats per les grans figures precursores dels moviments anteriorment citats; això es una bona eina de treball ja que ens permet veure clarament les diferencies de pensament.

    Adriana Díaz Fernández.

    ResponElimina
  2. Aquesta presentació m'ha agradat ja que sintetitza molt bé la informació donada a classe sobre el moviment obrer.
    Penso que està molt bé explicat els conceptes de marx i bakunin, queden molt clares les diferencies entre ells i les coses que defensava cadascun d'ells.


    Eva Riulas

    ResponElimina
  3. Joan Ramon, no sé quin tipus de comentari vols que et deixem, però veient els altres he vist resums del que publiques. Jo faré un comentari d'opinió sobre el socialisme.

    En primer lloc, trobo que les idees inicials de Marx (o com alternativa Bakunin) no són encertades. La pròpia història ha demostrat que no són el camí a seguir (exemples de comunisme que ja han fracassat), però per altre banda devem bastant a Marx i més als socialistes, ja que sinó no gaudiríem de l'estat de benestar actual, que encara li falten moltes coses per millorar.

    "Aquestes coses" no sempre seran plenes, ja que crec que és impossible arribar a la idea utòpica d'igualtat. Imaginem que ara mateix, tothom donés tots els seus diners i propietats i ho repartíssim de forma igual entre els 6.600 milions de persones. Seria una bona acció o un desastre? Lògicament un desastre, perquè si estiguéssim iguals, qui recolliria el menjar necessari? Qui el portaria? Qui organitzaria? Qui no faria res pensant que seria ric? Per això penso que sempre existiran rics i pobres, però l'objectiu és reduir al màxim aquesta diferència.

    D'aquesta forma, el sistema actual és l'adequat, el que importa són les persones i la seva forma de ser. Si hi ha coses que van malament és culpa nostre, i només nosaltres aconseguirem canviar-les, seguint el camí adequat.

    Albert Castejón

    ResponElimina
  4. Es una presentació molt interesant, ja que ens parla del socialisme i el moviment obrer,un tema que actualment estem donant a classe. Ens explica aspectes com la introducció a una societat industrial, l'origen del moviment obrer en aquest cas per exemple, el luddisme, sindicalisme, i cartisme, etc. El pensament socialista que hi havia en aquella época, i els socialistes revolucionaris principals eren Marx (Acció política i sobirania de Consell General, Consideraven l'anarquisme una ideolgia individualista i ingènua.) i Bakunin (Eren contraris a l'acció política i a un Estat obrer, i defensaven l'aunonomia de les seccions enfront del Consell General), que aquestes diferencies van provocar l'expulsió dels anarquistes(1872) i el trasllat de l'AIT als EEUU (1876). També podem observar que ens explica com estava format i quins eren els objectius i els pensaments socialistes. Podem veure que ens explica quines son les característiques básiques dels partits socialistes, i també quines eren les reivindicacions inmediates, en aquest cas serien; Que demanen les 8 hores de treball a les mines, i 10 a un treball normal, també demanen que l'edat minima sigui de 8 a 9 anys, que poc després canvia a 12 anys. Aquesta presentació em fa una ajuda a ampliar els meus apunts respecte el que hem fet a classe, i es un tema per mi de més gran interés que els anteriors.
    MÍRIAM SÁNCHEZ CHACÓN

    ResponElimina
  5. Durant aquest dies hem estat parlant del Moviment Obrer i el Socialisme, i de cadascún d'ells, em conegut diferents apartats.
    El moviment Obrer és un moviment social que busca i preten el major benestar dels treballador i esta relacionat amb el movimient sindical. El moviment obrer va surgir de la Revolució industrial com a consequència de la falta de drets que els treballadors teníen a les fàbriques.
    El ludisme va ser una de les primeres manifestacions del moviment obrer. Consistia en estar en contra de les màquines, les veien com competència, també estaben en contra l'atur, era un moviment descontrolat, eren espasmòdics, espontànis.
    Durant el seglo XIX, apareix el socialisme, que es caracteritza per una crítica radical del sistema capitalista, al que es considerava social i econòmicament injust.
    Van aparèixer dos tipus de socialismes, el socialisme utòpic i el socialisme revolucionari.
    El socialisme utòpic té una visió positiva de la Història i de l'home, que és considerat bo per naturalesa. Per això posa de manifest les contradiccions entre la justícia social a la que se suposa que el liberalisme aspirava i la realitat. A diferència del pensament de Marx, els utopistes no tenen en compte el paper de la lluita de classes en la història.
    En aquesta presentació també ens dona informació sobre Marx i Bakunin, sobre les seves idees oposades. Bakunin estaba a favor del Anarquisme, en canvi Marx, del Marxisme.
    I al final de la presentació, aparèixen textos i exercicis.


    Alba Pérez Garcia

    ResponElimina
  6. Anna:

    Jo crec que és un tema bastant interessant, ja que ens anadonem de quines eren les condicions de treball anys enrere, els maltractes que rebien, l'explotació infantil, la gran quantitat d'hores que treballaven i els escassos salaris que cobraven. Penso que coses com aquestes ens fan valorar més el que tenim, avui en dia i que ho hem d'agrair als nostres avantpassats que van ser els que van lluitar perquè actualment hi hagi la justícia i les igualtats que hi ha.

    ResponElimina
  7. Aquesta presentació també incorpora coses del tema 2 com l'exode rural i la segregació a les ciutats.

    El que no em cuadra, es que en la diapositiva 15 els obrers consumien carn i verdura, mentre que en el llibre parla de que aquests dos aliments faltaven a la dieta obrera i per això apareixen malalties.

    Emili Soriano

    ResponElimina