dissabte, 26 de setembre del 2009

L`Antic Règim a Europa

3 comentaris:

  1. En aquesta presentació apareixen apartats els qual no hem explicat a classe, així podem saber de que es tracta.
    També hi han coses les quals m'agradaria especificar, com per exemple sobre l'estancament demogràfic.
    Encara que la mortalitat augmentava i era molt elevada, la natalitat també era molt elevada. La població també estava estancada, per que no hi havia fluxos migratòris importants. Al estar estancada l’edat del matrimoni augmentava i per tant la natalitat baixava, però la mortalitat seguia sent elevada a causa de les epidèmies. La superfície conreada també augmentava, per tant hi havia irregularitat de collites.
    A l’apartat de crisis de subsistència, també s’hi podria afegir que una de les causes és l’endarreriment tècnic. I una de les conseqüències és la revolta del pa.
    Hi ha una diapositiva la qual parla sobre els gremis, doncs bé, en aquest apartat s’hi podria afegir que eren una associació d’artesans que evitaven la competència, per tant hi havia manca d’estímul en la innovació tecnològica. Evitaven la lliure circulació de mercaderies.
    Pel que fa al comerç colonial, no s’ha comentat que era un comerç triangular, és a dir, a Europa compraven armes, a Àfrica compraven els esclaus i venien les armes i al Carib venien els esclaus i tornaven a Europa. El comerç triangular es caracteritza per comprar béns primaris barats i vendre manufactures cares.
    I per últim, es podria dir que el Despotisme Il·lustrat és va donar a Europa al segle XVIII. És un moviment el qual el caracteritzen els reis “absolutistes” que s’envolten dels il·lustrats. La frase que caracteritza a aquest moviment és Tot pel poble però sense el poble.

    ResponElimina
  2. SANDRA FRAILE SEPÚLVEDA:

    Trobo que és un video molt ben argumentat que tracta sobre l'Antic Règim. Esta estructurat d'una manera adequada per a poder entendre-ho tot amb facilitat. Crec que defineix molt bé aquesta època de grans canvis i al llarg de la presentació la podem trobar dividida en cinc apartats:

    - el primer és el que anomenaríem una introducció al tema on n'explica les característiques d'aquest sistema econòmic, social i polític que precedia de la descomposició del feudalisme medieval i que es va mantenir vigent a Europa fins a les revolucions liberals burgeses, és a dir, ens introdueix com era l'Antic Règim.

    - el segon apartat tracta l'economia agrícola i senyorial del moment, és a dir, l'economia de subsistència on l'agricultura era dedicada al policonreu de cereals, així doncs, sabem que no hi havia quasi especialització i el comerç era escàs (mercats locals i fires periòdiques) i per tant, aquesta agricultura estava destinada al'autoconsum. A més, la producció ramadera també era insuficient, ja que no podien quasi alimentar als animals, així doncs, el model demogràfic estava estancat i amb taxes de mortalitat i natalitat molt elevades. Per tant, apareix el terma crisi de subsistència que provocava forces revoltes de pa.

    - en el tercer apartat esmenta la societat estamental en que s'hi viu durant aquells segles. Aquella societat estva dividida en estaments que depenien del naixament i era molt difícil l'ascens de posicions eatava estructurada mitjançant una piràmide. A més, aquesta societat estamental era la desigualtat civil, on es dividia en els privilegiats que gaudien de drets i deures i no havíen de pagar impostos i en el no privilegiats, els quals no tenien drets ni deures i havíen de pagar impostos.

    - Respecte al quart apartat, parla sobre el sistema polític absolutista, és a dir, on el monarca obté la concentració de poders, gràcies al dret diví i per tant, hi apareix l'arbitrarietat.

    - Finalment, explica els conceptes de la Il·lustració (la raó, el progrés, la naturalesa, la tolerància i la felicitat) i dóna alguns exemples de pensadors il·lustrats:
    anglesos: Isaac Newton i John Locke.
    francesos: Voltaire, Montesquieu i Rousseau.


    En conclusió, crec que aquest video val la pena mirar-s'ho amb cautela, ja que resumeix d'una manera molt esquemàtica el tema de l'Antic Règim i per tant, t'ajuda a comprendre millor les característiques d'aquest sistema.

    ResponElimina
  3. Carla Rey ha dit:
    Aquesta presentació ens presenta informació sobre l’antic regim de forma esquematitzada. Es pot dividir en diferents apartats com la meva companya ha esmentat:
    - El primer apartat, ens explica el concepte de l’Antic Règim, les seves característiques en forma d’esquema i d’on prové aquest concepte.
    - El segon apartat es el model demogràfic on ens exposen les causes i conseqüències de l’estancament demogràfic que es va produir en aquest període.
    - El tercer apartat la economía de subsitència. Ens expliquen les causes com la mala collita i les conseqüencies d’aquesta crisis periòdica .Aquestes crisis provocaven revoltes de pa. Aquesta economía es dividia en dos tipus:
    1. La propietat de la terra: -senyoria territorial: el conjunt de terres a mans del senyor.
    2. Els drets senyorials: -senyoria jurisdiccional: on el senyor tenia dret a rebre una part de la collita dels pagesos que treballaven a les terres.i poder sobre el pagès.
    Hi havien dos branques del món : el món rural i el món urbal completament diferents on podem observar en un esquema que ens mostra aquesta presentació que el món rural està format per la família pagesa principalment i ens esmeta la seva tasca. Era un món artesanal i el treball domèstic. I el mon urbà on i predominava l’artesania i la industrialització. Els protagonistas d’aquesta eren els gremis i les fàbriques.
    Els dos tipus de comerç que hi predominaven era el comerç colonial i el interior que ens explica més detalladament en la presentació.
    - L’Antic Règim tenia una estructura social estamental. Eren grups tancats als quals es pertanyia per les circumstàncies del naixement. Els tres estaments eren: el clergat, la noblesa i l’estat pla. Dins d’aquests estaven els privilegiats i els no privilegiats.
    - El quart apartat, es el sistema polític absolutista on l’autoritat del monarca provenía de deu es a dir, el dret diví. On ens explica la seva forma de governa. Apareix l’arbitrarietat.
    - Cinquè apartat, el concepte de la il•lustracio el moviment intelectual que eren principalment idees que es van inspirar en la independenia de EEUU que més tard es van imposar i els principals pensadors il•lustrats amb l’explicació dels seus pensaments.
    Des de el meu punt de vista, crec que es una bona presentación per poder repassar i augmentar els nostres apunts. Molts cops a vegades ho entenem millor amb diferents explicacions i amb esquemes que ens donen un millor entendiment a l’hora d’imaginar-nos com funcionava l’Antic Règim.

    ResponElimina