dilluns, 8 de febrer del 2010

14 d'abril de 1931

2 comentaris:

  1. Trobo que és un vídeo molt interessant, i que representa molt bé l'època de la segona república espanyola, amb el corresponent canvi de bandera, també apareix l'exili del rey Alfons XIII etc... Trobo que és un vídeo que sintetitza molt bé tot el que va passar amb tan poc temps.

    Marc Díaz

    ResponElimina
  2. Tal i com diu el títol del vídeo,aquest tracta sobre l'exili del rei Alfons XIII a causa de la proclamació de la Segona República.

    A principis del segle XX hi havien enfrontaments polítics entre el monàrquics, els fidels al rei, i els d'esquerres, és a dir, els socialistes republicans. I en aquell moment el regnat es trobava a mans d'Alfons XIII. Malgrat tot, el 12 d'abril del 1931 es proclamaren les eleccions de govern i les va perdre el monarca, ja que en ell només el votaven a les zones rurals (hi havia menys població) i en canvi, als que van guanyar, els republicans i socialistes els hi votaven a les ciutats. Alguns fidels, van voler intentar salvar al rei de l'exili però va ser llavors quan els d'esquerres es van annexar amb el general San Jurjo, i a l'hora amb l'exèrcit i la Guàrdia Civil. I aquests van exigir l'exili del rei Alfons XIII.

    A més, el 14 de febrer del 1931 va ser quan Vicente Alcalá Zamora, el president del moment proclamà la Segona República, i també, es va crear la nostra bandera actual espanyola, la de les tres barres, per tant, esdevingué una nova bandera espanyola.
    D'altra banda, Franco volia intentar ajudar al rei per a que no marxés, però era una bojeria, no hi havia gaire a fer amb tantes manifestacions als carrers.
    Així doncs, malgrat totes les ajudes que el rei va tenir, decidí marxar d'espanya esmentant les següents paraules: "Por mí no se verterá una gota de sangre, si el bien de España quiere que me vay, me iré. Viva España!", és a dir, que al que ell feia referència era que no volia que per la seva culpa hagin d'esdevenir guerres, i és per això, que marxa, ja que ell s'estimava molt a Espanya. I per tant, Alfonso XIII s'exilia cap a França (prop de París) i més tard cap a Anglaterra.

    Cal esmentar que és un video realment interessant, el qual explica els conceptes de la declaració de la Segona República i per tant, l'exili del rei Alfons XIII, d'una manera molt entenedora I amb imatges antigues i maques.

    SANDRA FRAILE SEPÚVEDA =)

    ResponElimina