dimarts, 19 de gener del 2010

Visitants que no es comporten; els colonitzadors europeus.

Les relacions entre els colonitzadors i els colonitzats mai han estat bones, enlloc el respecte per les poblacions de les zones conquerides ha estat una prioritat. Arreu el destí de les persones d’aquests territoris ha quedat a mercè de les ambicions d’uns visitants abassegadors.

L’acte ignaugural de la colonització europea té data. El 27 de novembre de 1493 Colom torna a Haití amb 17 vaixells i entre 1200 i 1500 homes per ocupar i explotar aquesta illa que de seguida batejarà com L’Espanyola.

Al gener hi havia deixat 39 espanyols que l’havien acompanyat en el seu primer viatge d’exploració, ara els troba tots morts. Un informe dels missioners dominics de 1509 aclarirà perquè els cacics Caonabó i Guacanagari els van fer matar. Aquests primers colonitzadors enviaven els marits a treballar a les mines mentre ells s’allitaven amb les seves dones i filles. Si els indis gosaven queixar-se, els fuetejaven.

A aquestes violències van seguir les imposicions de jornades laborals extenuants, les onades epidèmiques, la destrucció de l’estructura social, les formes de vida i la cultura dels indígenes fins el seu mateix extermini; de 1.100.000 indis taíns que compten els dominics al 1492 només en queden 1000 a l’Espanyola i cap a Puerto Rico el 1520[1].

Aquesta pauta de comportament no és pas exclusiva dels espanyols, el pare dominic francès Dutertre veu com el 1626 els anglesos de Warner i els francesos de Belain d’Esnambuc ocupen Sant Cristobal (ara Saint Kitts) i maten els indis caribs “sense deixar-ne ni un, excepte algunes de les dones més belles per satisfer les seves brutals passions i convertir-les en les seves esclaves”[2].

Nou anys més tard més tard els francesos extendran els seus mètodes a Guadalupe i Martinica i només poquísssims indígenes supervivents aconseguiran arribar a la Dominica on finalment trobaran un refugi més o menys segur. Encara avui és l’única illa de les antilles que conserva una població descendent dels indis caribs. Són poc més d’un miler.

A mesura que el colonialisme s’extén en l’espai i el temps, creixen els escenaris dels exterminis i els trobem en dates més properes. Quan al 1890, amb el sotmetiment dels Sioux, l’oficina del cens dels Estats Units anuncia que la frontera ha desaparegut, els procés de colonització de l’oest nord-americà s’ha acabat. Es tanca un cicle de guerres que ha funcionat com a mètode d’aniquilament generalitzat de les tribus i dels seus mitjans de subsistència. Inclou matances de civils com la de Wounded Knee del mateix 1890, deportacions massives com la Trail of Tears en què els Txerokees perden la meitat de la població entre 1831 i 1834 i la guerra biològica, una pràctica tan extesa que quan el general Amherst de Fort Pitt (Pennsylvania) va ordenar al coronel Bouquet que escampés la verola entre “la xusma”, aquest li va contestà que ja ho havia fet mitjançant mantes contaminades. Lluny de ser una conseqüència desgraciada de la colonització, les epidèmies n’eren un mètode.

Encara a principis del segle XX un personatge considerat tou i sentimental com el president Theodore Roosevelt (una tira còmica sobre ell va inspirar el primer osset de peluix anomenat Teddy en honor seu) declarava: “no diré que un bon indi és un indi mort, però vaja, això és el que ha resultat amb 9 de cada 10 d’ells, i jo no perdré el meu temps amb el dècim”[3]. Resultat? Actualment els dos milions d’indis americans són el grup més pobre, més discriminat i més marginal dels Estats Units, amb taxes de pobresa quatre vegades superiors a la mitjana nacional.

La pràctica eliminació de la població indígena de bona part de les amèriques va plantejar la necessitat de substituir-la per nous contingents de mà d’obra. Fins 1808 uns 10 milions d’africans van ser capturats als seus pobles, separats de llurs famílies i deportats a Amèrica com a esclaus.

Tot i que ja estava prohibit, el tràfic d’esclaus continuarà durant el segle XIX amb una participació destacada de navegants de casa nostra, entre 1821 i 1845 el tribunal afroanglès de Sierra Leone jutjà els responsables de 56 vaixells negrers catalans. Els “bultos” o “sacs de carbó”, que és com els nostres avantpassats registraven aquests éssers humans en els llibres de comptabilitat, viatjaven per centenars encaixonats en les bodegues dels vaixells que feien entre 120 i 150 cm d’alçada. Els tenien aquí encadenats pels turmells i els canells, nus i amb el cap afaitat per evitar els paràsits, i subalimentats perquè el seu estat de feblesa els impedís revoltar-se. Un de cada deu moria durant la travessia.

Una mica més tard la penetració europea a l’interior del continent africà va generar una febre per l’explotació dels recursos naturals que la població africana va pagar cara. El govern belga aconsellava als seus funcionaris al Congo de segrestar nens i dones per així forçar els homes a treballar en la recol-lecció del cautxú si volien recuperar la família. Això era per evitar mesures més sagnants com les mutilacions d’aquells que no treballaven prou, el 1896 el diari Kölnische Zeitung recull com el comissari de districte León Fievez rep un cistell amb 1308 mans tallades en un sol dia. Leopold II de Bèlgica va començar a ser conegut com “el rei de les mans tallades”, alguns reportatges periodístics més i un informe del cònsol britànic al Congo Roger Casement el 1904 van provocar un escàndol... però el que els belgues feien al Congo no era gaire diferent del que les grans potències com Gran Bretanya, França o Alemanya feien a les seves colònies[4].

A Austràlia fins a mitjans del segle XIX els delinqüents britànics que compleixen condemna vigilant ramats i granges en llocs remots eren la majoria en cinc de les sis colònies que existien, el tracte que aquesta gent va dispensar als aborígens és difícil d’imaginar.

Després l’extermini va cedir el pas a la política d’assimilació i fins fa tan sols 25 anys l’Estat internava ens institucions o donava en adopció a famílies blanques els fills d’aborigens per tal d’evitar la supervivència d’aquestes cultures i formes de vida autòctones. El mateix govern australià ja ha reconegut que aquests segrestos van afectar 50.000 nens entre 1920 i 1980[5]. Des del 2000 moltes persones que pertanyen a aquesta “generació robada” d’aborigens han començat a empendre accions judicials per exigir indemnitzacions al govern per haver-los separat dels seus pares i pels maltractaments que van haver de suportar en els internats on els “civilitzaven”. De moment tot el que han aconseguit és que els titllin de deslleials i de traïdors a la nació australiana, que els considera ciutadans només des de la reforma constitucional de 1967.

Com es veu, passats més de cinc segles, la seva història i la consideració que mereixen s’assembla força a la d’aquells indis taíns que Colom va trobar a Haití. Sembla que el progrés ha recorregut altres camins que no són els del respecte entre els humans.

[1] bénot, Y. La destrucción de los indios del área del Caribe, A ferro, M. El libro negro del colonialismo, p. 55. La Esfera de los libros, Madrid, 2005
[2] dutertre, Historie générale des îles de Saint –Christophe, de la Gouadeloupe, de la Martinique et autre, París, 1654. Citat a bénot, Y., op. cit., pàg. 61
[3] stannard, D., American Holocaust: Columbus and the Conquest of the New World, Oxford University Press, Nova York, 1992, p. 245. Citat a Ndiaye, P., El exterminio de los indios de América del Norte, A ferro, m., op. Cit., p. 70
[4] vila, E. La finca del rei Leopold, Revista Sàpiens nº 19, maig 2004, p.34 a 39
[5] Informe del Dr Peter Read nomenat pel govern federal australià. ABC TV, 3 d’abril de 2000. Citat a Davidson, A., Una raza condenada: la colonización y los aborígenes de Australia, A ferro, m., op. Cit., p. 106

66 comentaris:

  1. Carla Rey Muñoz:
    Bé com la mateixa conclusió que has extret del text a comentar és una semblança força gran la d’aquells indis taíns que Colom va trobar a Haití. tot i així ha recorregut bastants segles el tema de la colonització.
    La relació entre colonitzans i conolintzadors a part de que no són bones , han causat que hi hagués diferencies entre ambdues relacions, com ara l’ home negre inferior a l’home blanc. Encara que al contrari es una prioritat per les zones conquerides. La colonització va ser molt dura i un període sagnatiu ja que principalment va ser una discriminació de raça i de gènere, van haver-hi violacions per part de les dones, moltes guerres i moltes morts. Podríem dir que els territoris econòmicament estables s’apoderaven i abusaven dels que eren més pobres.
    En primer lloc Colom al segle XV amb la retorna a Haití per explotar i ocupar l’illa. On va acompanyat d’espanyols per explorar la zona. On més tard se’ls troba morts pels els cacics Caonabó i Guacanagari. Aquests primer colonitzadors abusen dels indis.
    Aquestes violències van causar imposicions de jornades laborals extenuants, moltes epidèmies, destrucció de l’estructura socials, les formes de vida i la cultura dels indígenes fins el seu mateix extermini.
    Aquests comportaments els van fer els anglesos i francesos on maten tots els indis que es trobaven a Sant Cristóbal menys les dones que les utilitzaven per satisfer-se i després com a esclaves.
    Nou anys més tard, els francesos extendran els seus mètodes a Guadalupe i Martinica i molts pocs indígenes podran arriba a Dominica on trobaran un refugi. Avui en dia es la única illa que posseeix una població descendent d’aquests.
    El colonialisme es va extenent durant els segles XIX i XX. Es tanca un cicle de guerres que ha funcionat com a mètode d’aniquilament generalitzat de les tribus i dels seus mitjans de subsistència. Inclou, entre d’altres, matances civils. En aquest període segueixen presents les epidèmies, apareix el tràfic d’esclaus provinents de l’Àfrica.
    Actualment els dos milions d’indis americans són el grup més pobre, més discriminat i més marginal dels Estats Units, amb taxes de pobresa quatre vegades superiors a la mitjana nacional.
    Penetraran els europeus en territoris africans.
    Finalment, en l’anterior segle i el actual van actuar d’una manera en que desapareixes aquesta cultura per tal d’evitar la supervivència d’aquestes cultures i formes de vida autòctones on el govern australià va posar en adopció aquests nens.
    La conclusió que puc extreure d’aquest comentari es que durant aquesta etapa van patir molt les zones conquerides per britànics ja que van passar moltes penúries que va provocar que acabessin desapareixen aquesta raça.

    ResponElimina
  2. Míriam Sánchez Chacón14 de febrer del 2010, a les 12:21

    Aquest text a sigut bastant interessant, ja que esta estructurat com un fris cronològic, amb les dates corresponents, etc. A estat de gran ajut perquè ara he pogut omplir els meus apunts, amb nova informació sobre la colonització, amb informació que hem mancava, etc. Com aquesta informació:
    Les relacions entre els colonitzadors i els colonitzats mai han estat bones. L’acte ignaugural de la colonització europea és el 27 de novembre de 1493 Colom torna a Haití amb 17 vaixells i entre 1200 i 1500 homes per ocupar i explotar aquesta illa que de seguida batejarà com L’Espanyola. Al gener hi havia deixat 39 espanyols que l’havien acompanyat en el seu primer viatge d’exploració, ara els troba tots morts. A aquestes violències van seguir les imposicions de jornades laborals extenuants, les onades epidèmiques, la destrucció de l’estructura social, les formes de vida i la cultura dels indígenes fins el seu mateix extermini. Nou anys desprès més tard els francesos extendran els seus mètodes a Guadalupe i Martinica. Tot i que ja estava prohibit, el tràfic d’esclaus continuarà durant el segle XIX amb una participació destacada de navegants de casa nostra, entre 1821 i 1845 el tribunal afroanglès de Sierra Leone jutjà els responsables de 56 vaixells negrers catalans. Una mica més tard la penetració europea a l’interior del continent africà va generar una febre per l’explotació dels recursos naturals que la població africana va pagar cara. El mateix govern australià ja ha reconegut que aquests segrestos van afectar 50.000 nens entre 1920 i 1980.
    Tot i que aquesta informació pot estar ja als apunts, m'ha sigut d'ajut per refer-los ja que els tenia incomplerts.

    ResponElimina
  3. Pol Domènech.

    Podríem dir que la colonització va començar quan un 27 de novembre de 1493 Colom torna a Haití amb 17 vaixells i entre 1200 i 1500 homes per ocupar i explotar aquesta illa que de seguida batejarà com L'Espanyola.
    Al llarg de cinc segles, els colonitzadors europeus han utilitzat als pobres indígenes com un material; per exemple els esclaus negres destinats a Amèrica els contaven com sacs de carbó i els portaven en vaixells amb una condició infrahumana.
    Però sembla que això al llarg dels anys a partir de constitucions,lleis o altres sistemes polítics; l'esclavitud s'ha anat abolint al llarg del temps.

    ResponElimina
  4. Sembla ser que tinguem memòria amnèsica i no recordem tot el que vam fer a aquelles poblacions d’indígenes. Els mètodes excessivament violents, alguns inhumans, van acabar amb milions de tribus, que a arrel d’això avui en dia ja s’han extingit o es troben a punt.
    A més, cal recordar que la situació actual de molts països tercermundistes és deguda a la colonització; que va significar una sobreexplotació dels recursos naturals, i fins i tot, l’empresonament i esclavització dels seus ciutadans. Sense oblidar-nos de les guerres que actualment pateixen aquestes antigues colònies, esdevingudes per l’abandonament d’aquestes quan ja no sortien rentables, deixant això governs totalitaris o fins i tot sense govern. Aquestes irregularitats governamentals també han sigut el principi de l’empobriment d’aquests països, els quals actualment són liderats per gent corrupta i aliena als afers del seu país.
    Sens dubte, l’excusa de colonitzar per “civilitzar” sembla insultant avui en dia, però anys enrere aquesta estava ben vista pels ciutadans de les metròpolis que es trobaven en un estat de desengany profund, on els feien creure que educaven i ajudaven a prosperar aquelles colònies quan en realitat tot era una mera excusa amb fins econòmics i estratègics.
    Per tant, la colonització només ha servit per augmentar el benestar de les metròpolis i empobrir les colònies; e ací el perquè de la pobresa en el món actual.

    GERARD JUSTO ROMERO
    1.BATX-C

    ResponElimina
  5. Trobo que aquest text és un text que reflecteix molt bé, el que realment va ser la colonització. Els colonitzadors parlaven de la colonització com un favor que els hi feien als colonitzats, però en realitat era una injustícia molt gran, ja que explotaven els seus propis recursos, i a més abusaven d'ells,de les seves dones i filles, molts dels colonitzats eren assasinats etc.

    Marc Díaz

    ResponElimina
  6. El desenvolupament de les grans ciutats europees va ser el motor que va impulsar totes aquestes a conquerir món i a guanyar tan poder com reconeixement. El problema, però, va ser les vies que varen utilitzar per aconseguir el que es proposaven.
    Cal remarcar, que totes aquestes potències es sentien civilitzacions superiors a totes les altres. Fins i tot, entre elles mateixes. Aquest factor va causar un tracte gens mereixedor a tots els éssers humans que varen trobar-se esclavitzats pels colons. En conseqüència, tots ells varen perdre, tan el sentiment de persona com la seva cultura.
    Aixì doncs, no s'ha de considerar la colonització com un fet tan sols destructiu i purament econòmic, sinó que és necessari valorar també la pèrdua de la cultura i de tot allò que era una marca de cada poble.

    Ariadna Manga.

    ResponElimina
  7. Les dades del text reflexen alguns dels crims contra la humanitat que s'han comès al llarg del temps, en concret parla dels comesos en les colonitzacions. És sorprenent que la raça humana no aprengui dels seus errors i continuï cometent actes d'aquest tipus en llocs dels que pot beneficiar-se econòmicament, normalment per mitjà d'explotacions als seus recursos fòssils. Així doncs queda clarament exemplificat com des de sempre els més poderosos s'han beneficiat a costa dels més pobres, i com la suposada "bona" colonització i els beneficis que comportaria aquesta pels pobles colonitzats, només era un pretext pels colonitzadors.

    Cristina Eileen Hodgson

    ResponElimina
  8. El text mostra les crueltats de la colonització europea, des dels seus inicis espanyols a Amèrica i diversos casos del segle XIX a altres indrets del món. És cert que Europa ha portat la civilització a tot el món. Però és la raça caucàsica superior a la resta? No cal oblidar que els invents que realment han marcat la història, com els nombres, l'escriptura, la pòlvora, el pàper, etc. no són originaris d'Europa.

    En què es basa el nostre benestar i el model econòmic que tenim? Al segle XIX sobraven persones i producció i la solució va passar pel que hem llegit en el text. És l'únic en que Europa ha estat superior, en trepitjar altres pobles. Ara que Europa ha abandonat aquestes pràctiques el nou ordre ecònomic va a altres llocs, i no en Estats Units, descendents d'europeus, sinó a la Xina, Japó, Brasil, Índia... Països que al seu torn superen la contamianció d'Europa. Sembla que els humans no podrem créixer sense perjudicar. Potser sigui la naturalesa del planeta...

    Albert Castejón

    ResponElimina
  9. Aquest fragment sobre el colonialisme em sembla un text molt interessant per a veure les desigualtats que durant el llarg de la historia s’han produït entre els negres i els colonitzadors. Colom va començar aquest pensament quan va arriba a Amèrica i va sotmetre a tots aquells indis que tenien una forma de viure diferent a la seva. Els negres eren considerats una raça inferior, sense drets ni deures. Fins i tot van arribar a ésser comparats amb els animals.
    Més tard les grans potències europees van continuar el camí que va començar Colom al 1492 i va utilitzar mà d’obra negra per explotar la seva terra. Mentres els negres treballaven de sol a sol obligats, els colons gaudien de la seva dona i les seves filles.
    Aquesta discriminació ha arribat fins al segle XX, on a Austràlia eren arravatats nens aborígens per a donar-los a famílies blanques. Aquesta generació perduda en la que molts nen han crescut en una família que no era la seva és un dels molts exemples que podem esmentar sobre les barbaries dels colons.
    Penso que aquesta discriminació ha arribat fins a l’actualitat, i malauradament encara hi ha gent que pensa veritablement que el negre és una raça inferior i que els blancs estem capacitats per exercir treballs més intel•lectuals. Llàstima que els errors del passat no ens hagin servit per aprendre que totes les races són iguals i que ningú té poder per limitar a una persona i tractar-la com a un animal.

    ResponElimina
  10. Penso que tot el tema de la colonització ha estat un tema interessant a tractar, ja que l'any passat també el vàrem donar i em va resultar molt amè d'entendre.
    M'ha cridat l'atenció, això que diu en el document que: Les relacions entre els colonitzadors i els colonitzats mai han estat bones, enlloc el respecte per les poblacions de les zones conquerides ha estat una prioritat.
    També m'ha cridat l'atenció tot allò que es va estar parlant a classe sobre com es tractava als negres, des de que són una raça inferior, fins a que per el fet de ser negres tenen un coeficient intel·lectual diferent al nostre.
    També m'ha resultat molt interessant i de profit el treball, ja que m'ha permès aprendre sobre tota la part occidental de l'Àfrica.

    Eva Riulas

    ResponElimina
  11. Aquest text ens explica que va veure una colonització que es va extendre durant 5 segles aproximadament, quan a 1493 Colom colonitza Haití. Deixa un grup d'homes que probablement són assassinats degut als mals tractaments que exercien fent-els realitzar treballs extenuants a les mines mentres ells es quedaven amb les dones i els fills dels indígenes. L'estructura social i la cultura dels indígenes va estar destrossada a causa de la colonització de la terra.
    Un altre exemple és el dels anglessos i els francessos que van matar als indis del caribe quan van ocupar ST. Cristóbal i les illes de Guadalupe i Martinica i els indis quedaven refugiats a l'illa Dominica.
    Als EEUU els Txerokee i els Sioux van ser exterminats i actualment les seves terres són ara les més pobres i ells estàn marginats.
    L'África també va sotmesa als colons ja que els agafaven i els enviaven com esclaus a l'América i també explotaven els seus recursos naturals. Bélgica va colonitzar el Congo i agafaven a les familíes per que els indigenes estiguin obligats a treballar més.
    Amb tot això, és pot dir que el país que és colonitzat moltes vegades perd drets i cultura i només s'afavoreixen els colonitzadors.

    Diana Bilardi Ferreyra

    ResponElimina
  12. Aquest extens text tracta sobre l'evolució de la colonització des de el segle XV fins al segle xix aproximadament.

    En el text hi trobem majoritàriament el terme jingoisme tant dels espanyols a Haití com dels francesos i anglesos els quals ocupen San Cristòbal, és a dir, sorgeix la idea d'un nacionalismede caràcter exaltat, partidari de l'expansió violenta sobre unes altres nacions, però d'una manera injusta, de caràcter racista, ja que consideraven que "la millor raça del món" havia de dominar els pobles inferiors, i és allà on trobem el darwinisme social, on els més forts s'imposen als més dèbils.

    D'altra banda, mitjançant la lectura d'aquest interessanitíssim text ens adonem de que aquesta desigualtat, explotació o com li volguem anomenar, ha evolucionat poc en els darrers anys, ja que continuen existint explotacions d'aquestes, la qual cosa no ens fa créixer per arribar a ser un millor planeta amb un millor repartiment equitatiu per a tothom, és a dir, per una igualtat.

    SANDRA FRAILE SEPÚLVEDA =)

    ResponElimina
  13. el text ens ajuda a poder conéixer més detalladament el tema de la colonització, el que suposa adquirir coneixements que amb l'ajuda del llibre no es poden adquirir.


    Isaac Giménez Flores

    ResponElimina
  14. Gala Bertolín Cuadrado15 de febrer del 2010, a les 21:10

    Aquest text, és de gran ajuda com a recolçament dels apunts realitzats a classe sobre el tema de la col·lonització, ja que ens dóna informació útil i interesant sobre el tema en questió.
    En primer lloc, el text ens fa una breu introducció entre les relacions que es van establir entre els col·lonitzadors i els col·lonitzats, els abusos que patien aquests últims i la falta de pietat i compasió dels primers.
    A continuació ens parla sobre la primera col·lonització que data al 1493, produïda a Haití pels espanyols. Ens parla als següents paragrafs sobre aquesta col·lonització i les conseqüències que va patir el territori col·lonitzat (esclavitud,abusos,etc)
    Trobem després un altre exemple que ens parla sobre els indis natius dels Estats Units, aquests eren tractats com bestiar i milions d'ells van estar exterminats. Ademés Amèrica va continuar realitzant el tràfic d'esclaus, que tot i estar prohibit va exportar al 1808 10 milions d'africans.
    Després ens parla sobre la col·lonització del Congo per part de Bélgica, que segrestava nens i dones per així obligar als homes a treballar a la recol·lecció de cautxú per així poder recuperar la família. Tot i això aquests, van continuar sent exterminats i inclús mutilats, (en el cas de Bélgica, Leopold II tallava les mans als homes del Congo).
    No només a Bélgica es realitzaven aquestes brutalitats, ja que a gran part d'Europa es seguient practicant a les respectives colònies.
    A continuació el text ens exposa les conseqüències d'aquesta exterminació que es va produir a la majoria de col·lònies arreu del món, ja que Austràlia per exemple, ha reconegut que els nens aborígens que havien estat robats per a ser "civilitzats" van ser més de 50.000 entre 1920 i 1980.Tot i que actualment són acusats de traïdors de la nació australiana.
    Com a conclusió el text exposa, que tot i que haguin passat 5 segles, i haguem avançat i evolucionat, les cultures i la història dels pobles col·lonitzat segueixen sense rebre el respecte que es mereixen.

    ResponElimina
  15. Aquest article sobre la colonització m'ha semblat força interesant, perquè a part de explicar clarament les colonitzacions que han afectat a zones com Guadalupe i Martinica. Tambè a explicat la acitud que hi havia entre colonitzados i colonitzats. Un fet rellevant que m'ha impresionat es que els primers colonitzados abusaven de les dones dels treballadors, i si aquests es queixaven rebien fuatades.
    Trobo interesant veure l'actitud i la forma de colonitzar zones antigament, ja que podem observar un canvi en la nostre societat.


    Marta Pàez Iquierdo

    ResponElimina
  16. És un text bastant interessant ja que ens parla de com és el colonialisme. Crec que encare que el que ens descriu el text es troba actualment una mica lluny avui en dia, segueixen passant coses similars encare que hi ha molta gent que no ho vol veure. I crec que coses com aquestes continuaran passant sempre.

    ResponElimina
  17. Ens trobem davant un article objectiu que ens descriu les conseqüències que van sofrir els països colonitzats per part de les grans potencies europees durant el període de colonització.
    Les dures condicions de vida a la qual sotmetien als "indígenes", les llargues hores de treball, i els abusos per part dels colons a les dones i filles dels poblats. Tot això unit a la forta imposició dels models de vida dels colons, es a dir, imposició política etc.
    A més a més, la rapida extensió d'aquets models va afectar a centenars de països perdent així les seves pròpies tradicions i cultures mentre tots morien.
    L'article també te en conte el tràfic d'esclaus; tot i que aquest estava prohibit, el segrest de nens.
    L'article finalitza amb una breu conclusió, argumentant que tot i que les grans potencies sàpiguen del cert que van haver de sofrir aquestes pèssimes condicions, no s'ha aconseguit un avenç envers el respecte dels essers humans

    ADRIANA DÍAZ FERNÁNDEZ

    ResponElimina
  18. Aquest text, es prou interessant, encara que una mica esgarrifos, de llegir tot al que estaben sotmesos, com per exemple que segrestaven als nens i les dondes perquè d'aquesta manera el pare estigues forçat a treballar a la reco·lecció del cautxú o quan els transportaven en vaixell, cordats, per peu i braços, i rapats per tal de no encomenar-se cap paràsti, tambñe ens diu que 1 de cada 10 moria, estem parlant d'una xifra prou elevada. Tot i que la xifra elevada es la de 1.100.000 indis taíns morts.
    Com a conclusió m'ha semblat un video, força enriqueixedor, i força entendor, i un text que ens ajuda força per a entendre millor la colonització donada aquest dies a classe.
    D'aquesta manera ens podem imaginar i entendre les relacions.
    Aquest text em servirà força de cara a l'exàmen per tal d'estudiar i acaba d'entendre i completar el tema de la colonització.

    MARIA CUENCA

    ResponElimina
  19. Martí Matute Solà 1BATXC


    Bon registre, fatídic que l’esmentis però així descobreixo més dades del colonialisme. Llegir-lo em fa pensar, tan debò mai haguéssim d’aprendre d’aquests grandíssims errors. Però ara mateix les flors i les violes romanen mortes o esclafades sota la maquinaria. El teu escrit m’ha fet pensar en un document que dormitava a una de les prestatgeries plenes de llibres de casa meva, tot i ser petit, el llibre restava imponent per les paraules que conté. Aquest llibre, més ben dit, carta es tracta del manuscrit del gran cabdill indi de Seattle escrit al 1855 titulat “Nosaltres som part de la terra”, i es que no buscava carregar el mort a ningú, no buscava publicitat, només va donar a conèixer uns valors que ara mateix resten oblidats al costat de les flors i les violes. Les paraules del savi tindran un eco etern ja que es un argument tant innocent i tant pur que s’arrapa al terra com les imponents arrels d’una sequoia.

    “Nosaltres som part de la terra” deia el cabdill de Seattle ja difunt en la carta dirigida al president dels Estats Units, el qual en va fer cas omís d’aquestes paraules. Potser el primer document escrit que reunia les bases de l’ecologisme perquè tot i que innocents i nets de cobdícia aquell discurs em commou, fa que mediti i m’inspira, però també fa que em cogui ben endins la vergonya de tantes bajanades, atrocitats, incendis, tales, fums, ciment i asfalt que ens a convertit en qui som.

    Us preguntareu, a què ve ara tot això? El colonialisme que em estudiat recentment és el moviment que va començar a explotar la Terra indiscriminadament, a calar foc als forns de la indústria on s’hi cremava carbó que enagreix la terra i arbres dels boscos que ara son hermes planúries. L’home blanc ha esdevingut model erroni de conducta des de que la necessitat de fer negoci sense pensar en conseqüències va il•luminar altres cultures, les quals ens han volgut copiar com beneits. Mireu que se’n que se’n ha fet de la poderosa Terra gràcies al poderós home blanc!

    On vull arribar a parar amb tota aquesta xerrameca és a un argument per a reflexionar, extret o si més no, inspirat en el document “Nosaltres som part de la Terra”.

    I es que per saber on em d’anar o com a mínim com ho em de fer sempre s’ha de mirar enrere perquè en el camí caminat i resten les marques on hi em caigut de boca, com amb l’esclavitud. Son aquestes patacades les que em recorden que l’ésser humà és el verí del mateix home i que quan ja no queda res per a corrompre ens mengem el terra que trepitgem, com si del cavall d’Atila es tractés. El gran cabdill Indi es va preguntar com l’home blanc era tan cobdiciós que fins i tot es veia en dret de posseir el que no es pot posseir. I després continues observant i aquest individu cobdiciós segueix menjant golafre del fruit de l’Edén, el qual ha oblidat que en algun moment fou sagrat i per suposat prohibit. L’home blanc perd els valors dia rere dia i oblida que s’ha de ser humil, inclús per al progrés, desencadenat per l’expansionisme europeu durant l’etapa de colonització i després per cert deixat a mitges, abandonant pobles a mig civilitzar trencant famílies i per sobre (en realitat per sota de tot) tapiant el sòl i oblidant-se de que quan la Terra comenci a morir-se, se’ns emportarà amb ella.

    En conclusió, cal tornar a ser humils! Se que només soc una formigueta desdinerada en aquest món de rics lleons, però que els errors del passat ens escarmentin ben escarmentats, no siguem alarmistes i anem amb compte.

    Martí Matute Solà

    ResponElimina
  20. L'expansió colonial va originar transformacions negatives en les societats indígenes i conflictes entre aquestes i a nivell també internacional entre les diferents potències, per quina d’elles podia aconseguir “el tros més gran del pastís”. Tots aquests conflictes van ser la causa de que es desencadenés la Primera Guerra Mundial. Per als pobles colonitzats, l'època que van estar sota domini estranger van ser les conseqüències per al subdesenvolupament en el què es van trobar més tard, i es troben encara. I, per tant, per entendre el món actual, és necessari conèixer aquest procés que van dur a terme les potències europees per a dominar el món.

    ResponElimina
  21. Els colonitzadors es consideren superiors a altres races, i per aixo creuen tenir el dret de poder explotar-les, dominar-les i fer d'elles el que vulguin. Es pensen que son els unics que els poden transformar en persones civilitzades, cuan els primers que no son civilitzats son ells al tractar-los amb aquestes condicions infrahumanes. Es trist que avui en dia encara no haguem apres dels nostres errors comesos i que encara hi hagi gent que es cregui superior a altres races i que tan sols per aixo tingui dret a dominar-les.

    (Juan Ramon no em va la tecla dels accents, per aixo no n'hi ha cap)

    Georgina Frias

    ResponElimina
  22. Marc Romacho,

    La colonització començà el 27 de novembre de 1493 quan Colom va a Haití amb 17 vaixells i entre 1200 i 1500 homes per ocupar i explotar aquesta illa que de seguida batejarà com L’Espanyola.
    La relació entre els colonitzadors i els colonitzats durant tota la història ha estat mol dolenta i perjudicial, maltractes i sobreexplotació en el treball dels eclaus, violació de les dones i un lògicament saquejament dels pobles.
    Aquest article ens explica com va començar tot i les conseqüències catastròfiques de la colonització.
    Durant 5 segles els colonitzadors europeus van esclavitzar als africans i els transportaven en condicions infrahumanes amb els vaixells.
    En conclusió podem afirmar que els colonitzadors europeus han fet molt mal durant la colonització però al llarg dels anys les lleis dels països han acabat abolint l'esclavitud.

    ResponElimina
  23. Sergi Aymamí Valero dice:

    La colonització va començar el 27 de Novembre de 1493 quan Colom torna a Haití per poder explotar, conquerir, i ocupar aquest país, el qual va anomenar L’Espanyola. Els habitants d’aquest país eren utilitzats i tractats indignament,ja que els intercanviaven per altres objectes o riqueses. Aquests esclaus anaven dirigits a Amèrica. Tot i que encara passa a alguns indrets del món, l’intercanvi d’esclaus cada cop va disminuint més i més. El mateix passava a l’època de Colom, on amb el pas dels anys la esclavització va anar baixant poc a poc.

    ResponElimina
  24. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  25. El text llegit anteriorment ens explica les conseqüències que ha comportat el fet de voler colonitzar territoris. Explica també la desastrosa relació que hi havia entre els colonitzadors i els conlonitzats, ja que al mateix temps de conquerir els territoris, actuaven de manera molt trista. Ens explica el fet que a la colonització del Congo que va fer Bèlgica segrestant nens i dones per així els homes s'havien de sentir obligats al treball i poder recuperar a la seva família.

    Llegint aquest article m'adono com eren antigament les colonitzacións dels països i com ha canviat envers la nostra pròpia societat.
    És un article que havent estudiat el tema anteriorment ens ajuda a completar el comentari.


    Arianna Martí Chicano

    ResponElimina
  26. Evelyn Ordiñana Hidalgo
    1r BTXLL.C

    El colonialisme era un corrent de pensament en el qual es justificaven amb la obligació de civilitzar els països més pobres, però tal i com diuen aquestes dates i dades tan sols empobrien i explotaven a les colònies i tribus d'Àfrica.
    Això succeia al segle XIX i actualment seguim lluitant per a aconseguir ser els més forts en comptes de viure la vida y estar tots en pau.
    La millor estratègia per a ser els més forts és estar tots units sense fer guerres i lluites i a més a més civilitzant i desenvolupamnt tot el món per igual.

    ResponElimina
  27. En aquest document veiem clarament el racisme dels colonitzadors blancs envers als natius, tant aborígens a Australia, com als indis americans.

    Aquest fet ocorre clarament als Estats Units, on fins i tot Theodore Rossevelt (president americà considerat tou i sensible) estava en desacord d'intentar salvar als natius americans, doncs, segons el seu parer era gairebé impossible.
    Actualment els indis americans són el grup més discriminat i marginal dels Estats Units, fet que ens diu que aquest marginament encara avui es fa.

    Un altre país on també s'ha vist clar aquest racisme és a Austràlia, on, els aborígens australians patiren racisme per part dels delinqüents britànics que foren enviats allà.

    En resum haig d'esmentar que sempre els colonitzadors s'han portat malament amb els colonitzats, i, les condicions entre ambdós mai seran idonees.

    Sergi Ramón Cortés

    ResponElimina
  28. Daniel Jurado Guillén El principal tema sobre aquests text és la colonització, basicamen la de Cristobal Colon al 1492. Va viatgar a la illa d’Haiti, la qual va cambiar-li el nom per la illa La Espanyola. La relació entre els colonitzadors i els colonitzats (els indigenes) era dolenta, un exemple d’aquesta relació dondeta és que si els indis es queixaven, els fuetejaven, i això a succeit durant els cinc segles. Cada cop que els colonitzadors es feien amb més territoris, les victimes eren més. Al 1808 uns 10 milions d’africans van ser capturats als seus pobles, separats de les seves respectives famílies i enduts a Amèrica com a esclaus. Un altre país on també s’utilitzava l’esclavitització era a Australia. En conclusió, tots els colonitzadors van tenir un mal tracte amb tothom a qui colonitzava.

    ResponElimina
  29. Aquest article sobre les relacions entre el colonitzats i els colonitzadors és un text bastant interessant ja que està estructurat d’una forma molt correcte, un fris cronològic, i a més t’explica cada un dels fets amb les seves corresponents dates.
    En aquest text expliquen algunes de les colonitzacions que han afectat a zones com Guadalupe o Martinica, també diu quina es la relació entre els colonitzadors i els colonitzats i quina és l’actitud que postren aquests dos. Trobo interessant observar l’actitud que descrius d’aquests i les colonitzacions que explica ja que amb això podem observar un canvi en la societat actual.
    Com a conclusió vull dir que totes aquestes coses segueixen i jo crec que seguiran passant sempre encara que la gent de la nostre societat no ho vol veure d’aquest mateixa manera que nosaltres.
    Daniel Ibrik

    ResponElimina
  30. Carmen Verdugo Caballano:
    Aquest article ens mostra com va ser les diferents imbacions que hi va haver durant tota la historia. Cada una d'aquestes imbacions tenien una caracterítica en comú i era imbadir aquell lloc i eliminar a totes les persones possibles per a que no estorbessin. Te'n seval si morien nens i dones, ells només volien les riqueses d'aquell lloc per així treure un bon profit els seus recursos. La colonització no va ser sino que una altre d'aquestes massacres que va ocasionar l'avarícia de tots aquells homes d'europa que, només pensant en la seva pròpia satisfacció va ocasionar un trencament d'aquelles vides indígenes que no teníen cap culpa de res.

    ResponElimina
  31. Colonitzadors europeus

    Podríem arribar a plantejar-nos que l’explotació dels recursos d’Àfrica, de l’Amèrica Llatina i d’Àsia van arribar a compensar la gran barbàrie que van ocasionar els colonitzadors? Ni de bon grau el desenvolupament i la incrementació de la fortuna van poder excusar-se de la gran massacre que es va portar a terme, ni tan sols de l’afany de possessió i de riqueses que provocà el trasbalsament de les cultures indígenes. Què se’n va fer de les fronteres, els pobles i les cultures que havien estat presents en el desenvolupament històric de la població indígena? Tan se’ls hi en feia la història que hagués embellit aquelles terres. ¿ Fou humà el fet de traçar noves fronteres sense respectar les poblacions anteriors ?
    “No diré que un bon indi és un indi mort, però vaja, això és el que ha resultat amb 9 de cada 10 d’ells, i jo no perdré el meu temps amb el dècim” cita Theodore Roosevelt revelant el seu esperit colonitzador i mostrant l’ambició per a la conquesta de noves terres, on la mort dels altres no era cap inconvenient. El tracte immoral amb què deixa entreveure la seva ideologia, com la de molts altres, serà un dels conflictes que donarà peu a la Primera Guerra Mundial.
    Sara Mortreux

    ResponElimina
  32. El colonialisme es tracta d’un tema molt delicat, però a la vegada molt important ja que aquest ha estat present en molts anys del nostre passat. En el text he pogut agafar unes quantes idees les quals considero les de més importància: la colonització europea començà el 27 de novembre de 1493 amb la colonització de Haití per part de Colom. Les relacions entre colonitzats i colonitzadors no eren precisament bones ja que el destí dels pobles / països / illes colonitzades estaven en mans dels colonitzadors i els que s’hi oposaven rebien un càstig molt dur: els fuetejaven. Seguidament apareixeren les imposicions: com les jornades laborals extenses, les epidèmies, la destrucció de l’estructura social, de les formes de vida i de la cultura, etc. La fi del colonialisme va arribar amb la informació provinent de l’oficina del cens dels Estats Units anunciant desaparició de la frontera.

    ANNA CARETA CASTELLÓN

    ResponElimina
  33. El colonialisme va comportar efectes negatius en els territoris colonitzats ja que aquests, els colonitzadors, es veien superiors als natius dels nous territoris, afirmaven que la seva raça era molt superior a les altres i creien que eren els únics civilitzats i havien de transformar a l’altra gent als seus costums i cultura. Es veien amb el dret de fer anar als indígenes com ells els hi manessin, utilitzar-los com volguessin i per tant, explotar-los.

    Avui en dia, desgraciadament encara podem trobar entre la societat gent que es creu superior entre altres races. És una situació negativa ja que és la forma de pensar que tenien els colonitzadors antigament i a causa d’aquesta forma de pensament es van cometre moltes barbaritats i penso que és caure en els errors del passat.

    Mònica Vidal Roca

    ResponElimina
  34. La meva conclusió sobre el text que he llegit és la següent: sota el meu punt de vista , el període del colonialisme es va iniciar , el 23 de Novembre de 1493 , quan Colom va anar a Haití amb els seus homes per explotar els habitants d'aquella illa i extreure’n el màxim benefici , però els cacics Caonabó i Martinica els van matar i van començar a explotar els indígenes i forçaven als esclaus a treballar , mentres maltractaven a les seves dones. A partir d'aquest moment , molts colonitzadors van aplicar aquest model , com per exemple: els francesos i els anglesos , que van exterminar els indis de Sant Cristóbal , excepte les dones més belles per satisfer les seves necessitats personals.
    Un altre tema important a comentar es el comportament racista , i per tant , de superioritat que tenien algunes persones i colonitzadors.Com a persones, podríem citar al president Theodor Roosevelt , perquè no respectava els drets dels indis americans , cosa que, explica que actualment siguin la raça més pobra i aïllada dels Estats Units. Un altre exemple de racisme, podria ser el que els pirates catalans aplicaven als negres, els denominaven sacs de carbó , hi els posaven en cambres molt petites lligats i sense menjar , perquè no es poguessin revoltar , en conclusió, es dedicaven a traficar esclaus negres.
    A part d’això, també haig d’afegir altres tipus de discriminacions , com: els colonitzadors del Congo Belga , que obligaven a els esclaus a treballar , perquè sinó o feien abusaven sexualment de les seves dones , la política d’assimilació , en la què , el govern d’Austràlia cedia els aborigens a famílies blanques, les quals, els forçaven a aprendre la seva cultura i els maltractaven molt.
    La meva opinió personal sobre aquest text és la següent: estic a favor dels aborigens , i crec , que tindrien que haver castigat als colonitzadors i al govern australià per haver tractat tan malament als nenes aborigens i per no haver respectat els drets d’aquells nens.

    ResponElimina
  35. Avarícia: desig excessiu i desordenat d'adquirir riqueses per guardar-les, ens ho defineix així Pompeu Fabra. Definició presa al peu de la lletra pels mateixos occidentals quan anaven a colonitzar diferents països.
    Em sembla sorprenent i devastador el que pot arribar a fer un ésser humà pel simple fet d’aconseguir més riqueses. El text que he llegit anteriorment està ple d’accions immorals que feien els colonitzadors quan conquerien un territori. Violaven a les dones i a les més menudes mentre els homes treballaven per als colonitzadors. El que em sembla més traumàtic són les condicions pèssimes que reben els esclaus en els vaixells sense opció a moure’s inclús.
    A més a més, més d’un milió d’indis taíns els quals tenien família, il•lusions, ideals, concloent, un vida per tirar endavant, van ser assassinats per pura ànsia de poder.
    Es pot guanyar una guerra i conquerir un territori, imposar una cultura i uns costums però el que no puc entendre és el tracte així de ésser a ésser, és totalment immoral i si ho fas conscientment encara més.
    Reflexionant i comparant paral•lelament aquella època i l’actual em pregunto si hi ha diferència alguna. Cert que abans s’exportaven esclaus dins dels vaixells com he dit anteriorment, però ara hi ha nens africans explotats treballant en grans multinacionals. Aquests nens no són assassinats, però sí “determinats” amb condicions pèssimes de vida i sense oportunitat alguna d’un futur millor amb salari mínim. Nosaltres mateixos contribuïm dia a dia a que el món segueixi en aquesta dinàmica, seguim cecs comprant i comprant, sense deixar que ells puguin decidir el seu futur.
    Realment, un colonitzador mai es podrà posar al lloc d’un indígena? Aprendrem mai que el poder i la força bruta no és manera de tirar el món endavant cap a una societat millor? Tinc els meus dubtes, però sempre quedarà esperança.

    ResponElimina
  36. LAIA VILARÓ OSDORGOITEA23 de gener del 2011, a les 14:16

    Dates com l’any 1939, 1914 o 1936 en són familiars i les coneixem bastant bé, són inicis de conflictes dels quals n’ em sentit a parlar i dels quals en podríem parlar amb prou fluïdesa, ja que ens són més o menys propers. Però quan parlem d’altres dates com ara l’any 1493, pocs sabrien tant sols esmentar de què es tracta.

    Tothom sap que va fer Hitler amb els jueus o coneix la duresa de la dictadura franquista, però quan parlem del colonialisme, el primer en què pensa tothom és en Colon, en “la Niña” “la Pinta” i “la Santa Maria”, en els indis americans i en poca cosa més. La majoria de la gent mai no s’ha preguntat com els colonitzadors es van poder fer amb aquelles terres ni amb quin objectiu ho varen fer.

    La colonització i les seves compassives aspiracions es varen reduir a destrucció i aniquilació, la sang vessada en la gran massacra que va representar la colonització va quedar coberta per les paraules de polítics prepotents que, orgullosos de portat la civilització als “pobres” indígenes, van esclavitzar homes, dones i nens i van explotar tots els recursos d’aquella terra fins aleshores verge.

    L’únic que realment van mostrar aquells avançats conqueridors, als indígenes que fins aleshores havien viscut en harmonia amb la naturalesa, va ser la crueltat, la sang freda i la brutalitat que pot arribar a posseir una societat civilitzada amb aspiracions d’aconseguir més força política i militar.

    I es que la societat moderna és així, sempre has de lluitar contra els altres per arribar a dalt de tot i poder així realitzar els teus somnis i aspiracions. Per a nosaltres això és la vida i així és el món en què vivim, però en realitat tota la modernitat, evolució i comoditat que ens envolten i que hem aconseguit al llarg de la història amb molt d’esforç, queden aplacades i reduïdes a pols quan duem a terme actes tant esgarrifosos i inhumans com aquest.

    ResponElimina
  37. El següent text parla del colonialisme,de les desigualtats que hi havia entre els colonitzadors i els negres, els enfrontaments entre aquests, els abusos que patien els colonitzats,i l’ ignorància dels colonitzadors.

    Com bé ens diu el segon paràgraf,la colonització comença el 27 de novembre de 1493. Els colonitzadors van arribar i van imposar grans jornades laborals,van violar dones,van provocar epidèmies,van destruir l’estructura social,les formes de vida,la seva cultura i fins i tot van arribar a exterminar indígenes.

    Més endavant , ens diu que no només els Espanyols es comportaven d’aquesta forma, sinó que els anglesos de Warner i els francesos de Belain també .

    Entre tots,pràcticament,quasi extingeixen els indígenes.

    El colonialisme es va estendre durant el segle XIX i XX i els seus comportaments també.
    Un munt d’africans van ser capturats dels seus pobles,separats de les seves famílies i portats a Amèrica com a esclaus.

    Tot i que la cultura,la societat, la historia hagi evolucionat les terres colonitzades segueixen sense ser respectades,amb condicions de vida pèssimes .
    Degut al maltractament i a les condicions de vida que van tenir els indígenes,aquests s’arribaran a extingir. Van perdre la seva cultura i els seus valors.
    Malgrat això ,avui en dia encara hi ha gent que pensa que la raça negra es inferior a la blanca. Aquests fets haurien de servir d’exemple perquè discriminacions com aquestes no es tornessin a repetir.

    ResponElimina
  38. Aquest text tracta sobre la colonització de Cristòbol Colom a la illa d'Haití, que li va canviar el nom per el de l?espanyola. En aquest text reflecteix com eren realment els colonitzadors i que hi feien amb els colonitzats.
    La colonització va serr molt dura i una discriminació enorme cap els indis. en conclusió, els conquerits ho van passar francament molt malament per els conqueridors. Tot i que actualment, aquests pobles continuen patin el racisme.

    Genís Pedrola Martín

    ResponElimina
  39. Gràcies a aquesta lectura me donat compte que aquest desig de voler conquerir i poseir noves terres no era res de nou en la història dels homes. Tot va començar on Colom va descubrir Amèrica, on, sense cap conciència va canviar el destí de tots aquells indígenes que vivien en aquelles terres. És per això que aquesta lectura m'ha ensenyat que els homes portem tota la nostre història explotant a altres persones provocant que moltes poblacions desapareguessin el qual és el cas dels indígenes americans, on més de la meitat de la població va perdre la vida i només van quedar vius una petita part de la població que va poder sobreviure. A més a més de les conquestes territorials, aquest arxiu també tracta el tema de l'explotació d'esclaus, on durant uns anys la seva pràctica va estar prohibida encara que no va parar la venda d'esclaus on aquella època era un mercat molt potent. Per aquells explotadors, anomenaven als esclaus com a "sacs de carbó" ja que a causa del seu color de pell i del seu us que tenia en aquell lloc, aquelles persones eren mercaderia i per això els anomenàven com pensaven ells que s'ho mereixien.

    Aquest arxiu ens ha donat molta informació sobre les diferents colonitzacions que hi va haver durant la hsitòria a més a més de la colonització a finals del segle XIX d'Àfrica i d'Àsia i això és una oportunitat molt bona per ampliar els nostres coneixements sobre aquesta part de la història i això fa que sapiguem més encara dels nostres orígens i de com es comportaven, per això saber coses tan interesants però a l'hora tan desagradables ens ensenya de no cometre un altre vegada la mateixa errada però sobretot, evitar que no tornin a passar.


    Carmen Verdugo Caballano

    ResponElimina
  40. Després d'haver llegit el text podem veure que la colonització te data el 27 de novembre de 1793, quan Colom va un altre cop a Haití, però aquesta vegada amb més vaixells per poder explotar l'illa i anomenarla l'Espanyola. Tot el text ens diu com tractaven els colonitzadors a les poblacions explotaven. El que feien era enviaven als homes a treballar perquè d'aquesta manera podien estar amb les dones i poder satisfer les seves necessitats sexuals, i després les feien esclaves. Els indígenes en aquella època tenien una vida molt dura, gairebé era millor morir que viure, perquè les condicions de vida, de treball, etc, eren molt dures. En conclusió vull dir que aquesta època de la colonització va ser una matança per tots els indígenes, i només ho feien perequè era una diversió per a ells.

    LAIA CASALS

    ResponElimina
  41. L'article ens dóna informació diversa sobre diferents colonitzacions del passat, les més rellevants: la primera colonització europea d'Haití per part de Còlon i aquests mateixos fets en diferents estats com Guadalupe, Martinica i el Congo entre d’altres.

    El text ens parla bàsicament de les conseqüències que els diversos països colonitzats van rebre per part dels colonitzadors, no tan sols parlant en un àmbit territorial, en ser envaïts i “desterrats” sinó també per les pèssimes condicions en les quals els tractaven, emprant abusos diversos que podien arribar fins a la mort i això sense importar-lis amb prou feines si eren nens, dones o homes. El pitjor no era solament això ja que els colonitzadors arrasaven allà per on passaven, sense deixar rastre d'una cultura, unes maneres i una forma de vida diferents en cada lloc, fet que no podrem conèixer mai a causa dels seus instints salvatges, territorials i/o imperials de voler dominar el món i sotmetre als indígenes a barbaritats. És important esmentar també la gran importancia que es mostra en el tema del tràfic dels esclaus fet que estava prohibit però va seguir continuant més anys, fins al segle XIX aproximadament.
    Anaís Gelde Chacón

    ResponElimina
  42. Lorena Valverde Fernández23 de gener del 2011, a les 22:36

    Lorena Valverde Fernández

    Durant al llarg de la història com be podem veure en aquest text, es que el colonialisme ha tingut i té un cost molt més elevat del que pot suposar. I quan parlem de cost no es referim a diners, sino a pèrdues humanes, pèrdues de civilitzacions i cultures, etc.
    El colonialisme de L’Espanyola, les illes verge, Austràlia, el Congo, i moltes altres colònies que hagin pogut ser colonitzades, han patit un abús de poder. Una invasió per part del colonitzadors , que es creien que tenien una superioritat envers al indígenes caribenys, australians, africans, etc. Totes aquestes autoritats que imposaven per enriquir-se a costa de la mà d'obra explotada amb males condicions de treball i infringint els drets humans d'una persona simplement per utilitzar-los com a mitjans, i no com a persones iguals.
    El colonialisme no es més que una manera autoritària d’aconseguir les coses a base de la violència, l'esclavitud y l'explotació, fent que el país colonitzador tingui els màxims beneficis. Uns beneficis que fan que a hi hagi tanta desigualtat entre potències mundials i països del tercer món.
    Aquests beneficis són guanyats amb tortures inhumanes com bé va realitzar el rei de “les mans tallades” amb la població del Congo. Una càrrega massa pesada per carregar a les espatlles, i que farà que molts països a la llarga de la història es rebel•lin contra els pactes amb les respectives metròpolis.
    Tot i així el colonialisme aconsegueix els seus propòsits econòmics, polítics, demogràfics i ideològics.
    Propòsits econòmics que exportant capital, tecnologia i productes manufacturats aportava: beneficis propis en primeres matèries per la indústria, explotació en mà d’obra esclava; productes agrícoles, els quals farà que la dieta mediterrània millori; impostos que enriquiran els colonitzadors, empobrint els indígenes. Aquestes inversions retornaran cap al país potencial millorant l’escenari internacional obtenint més poder en el amb polític.
    També el colonialisme afavoreix a colònies invasores perquè pot col•locar l’excedent de població, imposant creences, costums, religió, etc. S’expropien del territori al mateix temps que realitzen un nacionalisme i escampen el cristianisme.
    Totes aquestes extorsions comportaran al llarg de la història guerres, revoltes, manifestacions...per lluitar per els drets humans de tots els ciutadans, abolint finalment l’esclavitud, les injustícies, i intentar eliminar el menys preu per els països que tenen pocs recursos.
    Tota aquesta informació a sigut de gran ajuda per poder entendre millor fins quin punt arribava el colonialisme i que més aviat es una salvatjada que un progres per les potencies mundials.

    ResponElimina
  43. La vida de la que gaudim en aquests moments ens fa feliç, ens fa somriure dia a dia però, i si un bon dia arribessin colonitzadors a la nostra ciutat? A ningú se li passa pel cap aquesta pregunta, ningú no es para a reflexionar sobre el passat.
    Aquest text ens permet pensar i reflexionar sobre el que una persona és capaç de fer per a aconseguir el que vol, sense mirar pel bé de ningú, només pel seu. Tot començà quan Colom deixà 39 homes a l’ actual L’ Espanyola i que quan tornà els havien matat a tots. Quan Colom marxà els colonitzadors feien treballar durant moltes hores i en condicions infrahumanes mentre les seves dones i filles eren violades pels colonitzadors. Però aquest comportament no era només típic dels colonitzadors espanyols, també ho va ser dels francesos, els quals mataven a tota la població indígena i deixaven viure a les dones més belles per a violar-les. Donada la poca població indígena que quedava a Amèrica van haver de separar africans de les seves famílies i els van transportar cap a Amèrica en un vaixell en situació pèssima. Era també típic segrestar a dones i a nens per a que els pares i marits treballessin amb l’ explotació de recursos naturals per així recuperar a la família.
    Sóc partidària de lluitar per aconseguir el que vull, però mai no sobrepassaré els límits morals, ja que el que els colonitzadors van fer, clarament, no era gens moral; l’ avarícia els va portar a actuar sense pensar el que estaven fent.

    ALBA CASTILLA GARCÍA

    ResponElimina
  44. Temps enrere, durant els temps del colonialisme parlar d’aquest tema era un instrument per fer veure un sentiment de superioritat respecte als homes dels grans Imperis colonials i en el procés de colonització creure’s ser la única raça capaç de dominar als indígenes i amb dret d’imposar la seva cultura sobre ells.

    Llegint aquest article m’he adonat encara més de la barbàrie que van portar a cap els colonitzadors, perquè llegint els llibres d’història aprens el que va passar. No obstant, cada paraula que he llegit no dubtava pensar com es va poder sentir un indígena, el qual va poder veure morir a tota la seva família gràcies a un grup de persones de raça blanca; les milers de noies que van estar violades pels colonitzadors; els nens que es van veure apartats dels seus pares pel sol fet de que la metròpolis no volia que segueixin amb la cultura dels seus avantpassats o el fet que t’apartin de la teva família per servir durant tota la teva vida a una família la qual el tracten com un objecte.

    Creiem que aquesta marginació es cosa del passat, però fa pocs anys aquest tracte es va poder veure durant la persecució als jueus. Per molt que passin els anys la mentalitat de la raça blanca no canvia, hi ha una gran majoria que esta en contra de conviure amb altres cultures. No obstant, des del meu punt de vista, la gran diversitat de cultures que hi ha en aquest món és la que ens fa rics i el més maco i interessant que hi ha.

    Els colonitzadors no ho pensaven així i a partir de l’egoisme ho volien tot per a ells, però nomes haurien d’haver canviat el nom “cosa” cap a “persona” i veure que aquells indígenes els quals mataven i explotaven estaven fets de la mateixa matèria que ells.


    Laia Tinoco Mogas

    ResponElimina
  45. El cas dels colonitzadors es un exagerat cas d’esclavitud i atemptat contra els drets humans, no vigents en aquesta època, que es donat a América. Neix el dia El 27 de novembre de 1493 amb l’arribada de Colón a l’actual Haití. La idea de que l’home blanc es un ser superior ha estat implantada des de ben nascudes les rases humanes i en aquest article es pot veure perfectament un clar abús de poder de la rassa blanca,que, mitjançant la força, a utilitzat i matat milions d’indis de tal manera que, en l’actualitat, hi ha una manca d’aquests. Al text queda reflectida la ambició dels colonitzadors per obtenir terres i riqueses, que, al cap i a la fi, es el que ha mogut la historia del mon des de sempre.

    Dèlia Estefa, 1er Batxillerat C

    ResponElimina
  46. Tot el colonialisme va començar l'any 1943, concretament el 27 de novembre quan Colon va arribà a l'illa d'Haití per conquerir-la i explotar-la. Colom va canviar el nom d'Haití per La Espanyola. La relació entre els colonitzadors i els colonitzats era molt dolenta, ja que els colonitzadors, per el fet d'aconseguir unes simples riqueses maltractaven, canviaven per objectes o altres coses als indigents de l'illa.
    Durant molt de temps, els colonitzadors van enviar esclaus amb vaixells direcció Amèrica. Per sort, més tard és va abolir l'esclavitud.

    XAVI SÁNCHEZ CABRERA

    ResponElimina
  47. Una classe dominant, una societat rica, uns davanters en la drecera de l’economia imposaran l’educació i la cultura i voldran adoctrinar els indígenes. Una classe “superior” s’endinsarà en terres repletes de cultures i tradicions que havien embellit aquells terrenys tan diferents de la rica Europa. Destruiran tot el que no s’ajusti als ideals dels colonitzadors, tot allò que no els augmenti la pròpia economia del país i, fins i tot, l’ambició i l’afany de possessió provocarà enfrontaments entre les grans potències. És realment digne d’admirar ser nombrat “el rei de les mans tallades” per aconseguir tallar 1308 mans en tan sols un dia? Oh potser els fa més superiors el fet de treure la vida a centenars d’homes i convertir a les dones en esclaves per a poder satisfer les seves passions?
    Podríem arribar a plantejar-nos que l’explotació dels recursos d’Àfrica, de l’Amèrica Llatina i d’Àsia van arribar a compensar la gran barbàrie que van ocasionar els colonitzadors? Ni de bon grau el desenvolupament i la incrementació de la fortuna van poder excusar-se de la gran massacre que es va portar a terme, ni tan sols de l’afany de possessió i de riqueses que provocà el trasbalsament de les cultures indígenes. Què se’n va fer de les fronteres, els pobles i les cultures que havien estat presents en el desenvolupament històric de la població indígena? Tan se’ls en feia la història que hagués embellit aquelles terres. ¿ Fou humà el fet de traçar noves fronteres sense respectar les poblacions anteriors ?
    “No diré que un bon indi és un indi mort, però vaja, això és el que ha resultat amb 9 de cada 10 d’ells, i jo no perdré el meu temps amb el dècim” cita Theodore Roosevelt revelant el seu esperit colonitzador i mostrant l’ambició per a la conquesta de noves terres, on la mort dels altres no era cap inconvenient. El tracte immoral amb què deixa entreveure la seva ideologia, com la de molts altres, serà un dels conflictes que donarà peu a la Primera Guerra Mundial.

    És realment possible imposar educació quan un mateix no és conscient del què és ésser persona?
    “Sembla que el progrés ha recorregut altres camins que no són els del respecte entre els humans.”, es cita a l’article, tot esmentant la rapidesa amb què les societats i riqueses europees es varen desenvolupar gràcies al sacrifici i a la mort de molts dels indígenes, els quals mai van ser tractats com a les persones que eren.

    Sara Mortreux Soley

    ResponElimina
  48. Aquest text ens fa recordar la brutalitat i bestialitat amb la que els colons europeus van tractar els indigenes.Fer memòria de que per culpa dels castigs inhumans que van aplicar a totes les tribus aquestes han desaparegut (o gairabé) i amb elles la seva cultura.
    Tot i que alguns comunistes defensesin la colonització com una oportunitat per civilitzar els pobles menys desenvolupats, queda clar que un cop allà l’únic que fan és explotar-los sense importar les condicions de vida. Degut a això i a la independització de colonies (les quals havien deixat de ser rentables i habien passat a ser despeses en alguns casos) es van veure abandonades i sense una estructura de govern clara o beneficiosa; en el nostre cas, España va donar la independència a el sahara espanyol presionat pel marroc, qui dasprés va ver fora a les tribus d’allà per ocupar el territori.
    La desestabilització de poder i la corrupció d’aquest ha generat una desestabilització econòmica que ha provocat l’enpobriment del país.
    En general no podem estar ogullosos d’aquesta etapa que més que un intent de progrés es va convertit en un procés d’explotació totalment immoral, almenys per a mi.
    Marina Valls i García.
    1er Batx.

    ResponElimina
  49. COMENTARI:
    AINOA BUJ GÓMEZ
    Sempre és increïble i decepcionant veure on la imaginació humana pot arribar.
    Sembla un fet molt llunyà i gairebé mentida que persones puguin odiar d’aquesta manera a altres de la seva mateixa condició. Malalts per aquesta febre de nacionalisme que els feia caminar uns metres per sobre d’aquells ‘éssers’, creient-se generosos i salvadors.
    És un fet que les grans civilitzacions no estan composades només per justícia i felicitat. Sota els ciments s’amaguen crueltats i silenci, no obstant m’avergonyeixo dels meus orígens si han de ser aquests fets els que recordin d’on vinc: Violar, maltractar, mutilar o segrestar a persones a canvi de poder o riquesa, oblidant la seva dignitat.
    Això també ens porta a veure la falsedat del món, especialment dels Estats Units. ‘La terra de la llibertat’ diuen. El tipus de llibertat que depèn del teu color de pell o els teus orígens, la llibertat que t’ensorra en la pobresa i els maltractes per ser l’únic americà de debò. La llibertat que somriu als rostres clars.
    El pitjor d’això és saber que l’home no ha canviat gaire des d’ aleshores. El pitjor és saber que ens creiem tan diferents d’ells tenint davant proves d’aquesta mateixa crueltat no fa més de setanta anys enrere. L’espècie més evolucionada diuen... no ho sé pas.

    ResponElimina
  50. El text exposat anteriorment, ens esmenta la colonització de Colón a l’illa de l’Espanyola. La diferència de tonalitats de pell, els va causar grans conflictes contra els indis, les injustícies que patien els colonitzadors, i el gran desconeixement de cultura que tenien els colonitzadors. Cap a la data del 27 de novembre de 1493, quan Colón, torna altre cop a l’Espanyola, amb 17 vaixells i grans homes abordo, dels quals més tard, provocaran epidèmies amb el fet de destruir l’estructura social de la zona. No només varen ser els espanyols els que es van implicar en l’assumpte, sino que també els anglesos de Warner i els francesos de Belain, també es van ficar dins de tot aquell desgavell. Nou anys més tard més tard els francesos estendran els seus mètodes a Guadalupe i Martinica i només poquíssims indígenes seran els supervivents. Encara avui és l’única illa de les Antilles que conserva una població descendent dels indis caribs. Són poc més d’un miler. Arrel del colonialisme, més de 10 milions d’africans van ser allunyats de les seves famílies, per dur-los a Amèrica i ser esclaus. Degut a les dures condicions de vida que els indis van haver de passar, aquests s’acabaran extingint, van perdre molt en les colonitzacions d’Amèrica, la cultura, les seves formes de vida, etc. Es per això que avui dia, moltes persones pensen en el racisme, en que les condicions de vida de les altres persones amb color de pell diferent a la seva, ha de ser diferent a ell. Tota la història, que hi ha darrera, els ha de servir de lliçó, per aprendre a no repetir els mateixos errors, que els seus avantpassats van cometre. Des de ja fa 11 anys, moltes persones de les que pertanyen a aquesta “generació robada” d’indígenes han començat aquest gran camí d’actes judicials, per poder reclamar aquestes petites indemnitzacions al govern per haver-los separat dels seus pares, per haver sofert els maltractaments que van haver de suportar en els orfenats on els intentaven “civilitzar”.

    Meritxell Piqueras

    ResponElimina
  51. Principalment cal destacar el títol d’aquest article “Visitants que no es comporten; els colonitzadors europeus”, ja que et dóna la idea principal de l’article. Havent estudiat anteriorment el tema del colonialisme, podem completar molta informació sobre la que ens mostra aquest article.
    L’acte de la colonització europea té lloc a l’any 1493, exactament el 27 de novembre. Aquest “acte” va tenir lloc a causa de la tornada de Colom a Haití amb una quantitat extrema de vaixells i homes per tal de començar a conquerir i ocupar l’illa que poc després seria Espanyola.
    Continuant amb el comentari, podem dir que els primers colonitzadors actuaven de manera molt injusta, trista, ja que al mateix temps de conquerir territoris, segrestaven els nens i les dones per així obligar als homes a treballar a les mines i poder recuperar la seva família. Aquestes violències van seguir les imposicions de jornades laborals, onades epidèmiques, destrucció de l’estructura social, formes de vida i la cultura dels indígenes.
    A mesura que les colonitzacions s’anaven estenent, creixien els escenaris i aquests es trobaven en dates més pròximes. A partir d’aquí comencen a haver matances civils com per exemple Wounded Knee a l’any 1890, els Txerokees perden molts homes als anys 1831 i 1834, entre d’altres.
    En conclusió, podem esmentar que en els segles anteriors s’ha començat ha actuar per tal que aquesta cultura anés desapareixent i les formes de vida milloressin. Durant aquesta època va haver molt de patiment en les zones britàniques.
    Finalment, en l’anterior segle i en l’actual van actuar d’una manera en que es pogués fer desaparèixer aquesta cultura per tal d’evitar la supervivència d’aquestes i les formes de vida autòctones on el govern australià va posar en adopció aquests nens.
    La conclusió que puc extreure d’aquest comentari és que durant aquesta etapa van patir molt les zones conquerides per britànics, ja que van passar moltes penúries que van provocar que acabés desapareixent aquesta raça.

    Arianna Martí Chicano

    ResponElimina
  52. El tema d’aquest escrit, m’ha semblat molt interessant per poder comprendre de una forma mes practica com eren les colonitzacions, i tot el que comportaven per a una població que veia com persones ‘’civilitzades’’ esclavitzaven a una població nomes pel senzill fet de que els consideraven inferiors.

    El text, es bastant aclaridor sobretot per que segueix fets de forma cronològica, se’ns parla de com primerament colom va conquerir la illa de Haití, anomenant-la ‘’ la Espanyola’’ amb l’ajut de 1500 homes que van imposar a aquella població autòctona un clima constant de violència i esclavisme.

    Aquets casos de ‘’civilització’’ no nomes han ocorregut amb Espanyols, sinó que es un fet que s’ha anat internacionalitzant, tots els països poderosos del mon de la època, colonitzaven petites illes o territoris per treure’n un profit purament econòmic.

    Aquets casos van desembocar en la exterminització de milers de cultures i poblacions diverses, el cas mes famós es el dels indis americans, que son el grup mes pobre, mes descriminat i mes marginal dels Estats Units, amb taxes de pobresa quatre vegades superiors a la mitjana nacional.

    Xavier Carrasco Manzanares

    ResponElimina
  53. La colonització es un fet antic que per primera vegada es va donar al 1493 quan Colom va arribar a Haití per ocupar i explotar aquella illa. No és una característica únicament espanyola, els països europeus no han parat de Colonitzar i sotmetre països subdesenvolupats com per exemple de l’Àfrica i l’Àsia. Aquests països europeus els han utilitzat i esclavitzat, els hi han imposat jornades laborals extenuants, han acabat amb de la seva cultura, la seva estructural social, fins i tot, arribant al seu extermini. Amb els anys, es va anar expandint més i més fins i tot donant-se als Estats Units (conflictes entre americans i indígenes). Aquests americans, van utilitzar al seu favor els indígenes per tal d’aconseguir mà d’obra esclava per realitzar els treballs forçats als camps que requerien més dificultat.

    No trobem cap relació amigable entre el colonitzador i el colonitzat ja que cadascú posseeix la seva visió dels fets i la seva opinió totalment subjectiva, per una part els colonitzadors creien que la seva arribada era totalment ben intencionada, quan la seva dedicació en els països colonitzats eren econòmiques o polítiques, ja que es dedicaven a explotar, esclavitzar els natius de la zona i a explotar econòmicament els seus recursos primaris per tal d’enriquir-se i créixer. També, cal afegir que els colonitzadors mataven sense pietat i remordiments tots aquells natius els quals es negaven a sotmetre’s raonablement a una cultura i civilització totalment desconeguda i extranya. Per un altre part, en els països poc desenvolupats tant econòmicament, socialment o fins i tot científicament, els colonitzadors van aportar millores tant higièniques, de salut o d’educació.

    De manera totalment subjectiva, els colonitzadors haurien d’haver fet un pacte totalment just amb els natius de la zona, aportant cultura i millores en els països desenvolupats a canvi de matèria primera de manera controlada (no explotar els recursos massivament), respetant així la vida nativa i també els seus territoris, fent possible un pacte just. Encara, avui dia podem veure tots aquest factors entre races, d’odi i problemes. Al llarg dels anys hem pogut observar molts conflictes entre ètnies que mostren l’odi que sent l’home per l’home per simplement el color de la pell, què, en la meva opinió ve donada pel colonialisme.


    Marc García Villegas

    ResponElimina
  54. Com bé es pot mostrar en aquest text, el colonialisme era un mètode que consistia a exercir de una manera directa un domini absolut ja pot ser econòmic, polític, social o cultural, sobre les terres incorporades i que ha estat present durant molt de temps. El colonialisme és un procés d'expansió política, comercial i cultural que es va iniciar al darrer terç del segle XIX en que els països europeus es van llançar al domini del món, essencialment Àsia i Àfrica. La relació entre els colonitzats i els colonitzadors és difícil perquè lògicament viuen enfrontats, ja que el colonitzadors són molt durs i no tenen pietat, són capaços de fer qualsevol cosa amb tal de conquerir un territori com per exemple matar, violar, esclavitzar etc. Podien utilitzar qualsevol mètode per afeblir als habitants del país com per exemple, com diu en el text, creant epidèmies traspassant la verola amb mantes contaminades. Hi havia molta discriminació de races entre blancs i negres, tant, que els fills del aborígens els donaven a famílies blanques per tal de que aquesta raça no creixés. Sobretot també hi havia molta esclavitud, que vivien en condicions infrahumanes amb cadenes i amb a penes menjar. Per exemple, en el text, diu que quan Europa va entrar al continent africà van explotar molt recursos naturals i van devastar el país agafant dones, nens, més esclaus i amenaçant. És una relació semblant a la dels indis taíns que Colom va trobar a Haití. Trobo que aquest text ha servit per ampliar els nostres coneixements ja que és força interessant perquè t’explica també com curiositats que no sabies i que no estan de menys conèixer. Potser si que es una mica llarg però és molt informatiu.

    Sonia Carmona Segura

    ResponElimina
  55. Des de un bon principi les relacions entre els colonitzadors i els colonitzats no han estat mai bones. Els països desenvolupats van realitzar tortures cruels als indígenes durant el procés de colonització. Va començar al novembre de 1493, amb l'arribada de Colom a Haití, amb l'intenció d'ocupar i explotar l'illa.
    Els espanyols feien realitzar treballs forçosos als indígenes i maltractaven a les seves famílies. Tenien unes condicions pèssimes, els van destruir la seva estructura i cultura, i en van matar molts.
    Però els espanyols no eren els únics. Francesos van ser els reis del maltractament, els quals directament els mataven a tots excepte les dones boniques per satisfer els seus desitjos sexuals.
    Això a causat que a dia d'avui la població dels indis del carib (lloc on van colonitzar els francesos) sigui gairebé nul•la.
    Cada cop eren més els llocs on es realitzaven matances i maltractes, i els anys passaven i les coses no canviaven.
    Al 1890 es va tancar aquest procés de colonització a l'oficina del cens dels Estat Units. Però fins aquest any s'inclouen grans matances, deportacions massives i guerres biològiques.
    L'eliminació d'aquesta població indígena va crear la necessitat de agafar mà d'obra d'altres continents. Llavors 10 milions d'africans van ser separats de les seves famílies i portats a Amèrica com a esclaus.
    Això estava prohibit però els navegats ho seguien practicant (sobretot espanyols). Els africans viatjaven en les bodegues dels vaixells en molt males condicions i molts morien durant el trajecte.
    Amb aquesta entrada al continent Africà per agafar mà d'obra barata, els colonitzadors van aprofitar també per realitzar una explotació dels recursos naturals, que el continent Africà va pagar cara. Van arribar a segrestar famílies per així motivar als homes que treballessin dur, si no, no tornaven a veure a les famílies, ja que la tècnica de mutilar-los parts del cos no els servia perquè eren menys eficaços.

    A Austràlia també es van fer molts robatoris de fills indígenes i van ser donats a famílies blanques, per fer desaparèixer així la raça indígena. Actualment s'han denunciat molts casos de robatori de fills i de separació dels pares i maltractament, però l'únic que s'ha aconseguit és que els tractin de deslleials i traïdors de la nació.

    Des de el meu punt de vista veig el colonialisme com una forma molt bruta de desenvolupament, hi ha altres maneres de fer les coses i aquesta no és la mes adequada. Van realitzar fets terribles i van fer coses que no són escrites. Però ara es fan els bojos i com si no hagués passat res, ja que van aconseguir el que volien. Però la fi no justifica els mitjans, si per arribar a això has de matar tants milions de persones innocents, destrossar tantes famílies i fer desaparèixer cultures.

    Anna Gamarra Expósito

    ResponElimina
  56. Tot i que en la majoria dels llibres d’història trobem informació relativa a determinats fets de la colonització com l’arribada de Colom a Amèrica per exemple, no sempre s’hi troba descrita la brutalitat dels colonitzadors allà on s’establien.
    L’article mostra com en diferents moments de la història els colonitzadors han intentat desfer-se dels natius. Penso que és degut a que temps enrere a les persones de color, aborígens, natius americans i demés no se’ls considerava persones sinó animals. Aquest pensament podia desembocar en dues solucions: l’extermini o la conversió. La majoria de colonitzadors van optar per l’extermini d’aquestes persones colonitzades o simplement s’en aprofitaven esclavitzant-los tant per treballar com sexualment. Per l’altra banda, altres organismes com l’Església va optar per la conversió, pretenia imposar la cultura europea a les colònies i ampliar el dogma catòlic arreu del món. Cal ressaltar que en ambdues “solucions” la imposició de la cultura n’era present.
    L’egoisme que tant caracteritza a l’ésser humà ha portat a milers de guerres entre països europeus, junt amb la conquesta i dominació de països. Però la brutalitat és directament proporcional al grau de desenvolupament tècnic i militar del poble atacat. Així doncs, els europeus en veure que fora del seu continent tenien milers de recursos per explotar i llocs on establir-se per ampliar el seu imperi, no van dubtar en aprofitar-se. El realment vergonyós és que es donin casos com l’australià, que fins fa només 25 anys encara pretenia la desaparició dels aborígens. Clar és que aquest pensament maquiavèl•lic per part dels colonitzadors de que el fi d’apropiar-se de tot un territori i treure’n el major profit econòmic justificava els mitjans, en aquest cas l’esclavitud, violació i exterminació dels natius, no és més que un representant de la brutalitat d’aquests. Cal ressaltar que mentre un país colonitzava a un altre, amb tot el que comporta, ho utilitzava per exaltar el sentiment nacional de la població i guanyar-se una reputació entre les altres potències, però sempre sense mostrar els mitjans. Tot i això la mentalitat de fa uns segles era molt diferent de l’actual, tot i que encara quedin restes que tenen semblances amb aquesta inconsciència colonitzadora com el racisme o el xovinisme, no arriba als extrems de llavors. Tenim molt en compte genocidis que s’han donat darrerament com el jueu amb el nazisme o el armeni amb els otomans, i els jutgem, critiquem i tenim en compte. Tot i això, tots els genocidis que va causar la colonització i esclavitud, causada pels nostres avantpassats i els d’altres potències desenvolupades de l’actualitat, sembla que no se’ls hi dona la mateixa importància.
    En conclusió, penso que és un article molt interessant i que consta d’una informació que tots hauríem de tenir més present. Sovint es veu amb orgull els antics imperis però no es tenen en compte els mitjans que van ésser necessaris. Cal tenir més consciència de tot el que van fer els nostres avantpassats i les conseqüències que hi són presents actualment, com la pobresa de molts països i la inestabilitat política d’aquests, sense comptar els problemes que han format la creació de fronteres per les potències europees a Àfrica per exemple.


    Albert Roche Carneros

    ResponElimina
  57. Bé, com a idea d'aquest text podem extreure, principalment, que el procés de colonització, en la seva llarga durada històrica, va ser sempre abusiu per part dels colonitzadors, fins a extrems d'infravalorar els natius o considerar-los éssers inferiors, tot fruit de la mentalitat racista de la època.
    Des de la colonització de les Amèriques per part de Colon fins als successos més recents, com les darreres colònies a Austràlia, tots els processos de colonització van tenir punts en comú.
    Per començar, veiem la superioritat militar i tècnica dels colons sobre els natius, la qual va ser el fonament bàsic d'aquests processos. Els colons, moguts per motius econòmics, polítics, militars, i fins i tot religiosos (processos d'evangelització, de conversió al cristianisme dels natius), i per la seva creença de ser una raça superior i d'haver de "salvar" a aquelles "persones sense cultura"; van iniciar aquests processos, tot justificant-los amb els motius exposats. Però veiem que, de forma generalitzada, la seva tasca "educativa" no era més que una excusa per a poder explotar sense cap tipus d'escrúpol aquelles colònies i els seus habitants, convertint-los així en mà d'obra barata (o fins i tot en esclaus, per no parlar dels abusos a les seves dones i fills.
    El racisme, ja esmentat abans, va ser el causant dels també comuns processos d'eliminació de les cultures dels indígenes, que van acabar derivant, ens molts casos, en l'eliminació de la pròpia població, com són els exemples de les illes americanes. També cal destacar els casos d'esclavitud, com els dels vaixells catalans, exposats al text; o els de maltractament, mutilacions, etc. que duien a terme els belgues, per exemple. També les deportacions van ser una tècnica duta a terme pels colons amb el fi d'eliminar aquestes cultures indígenes.
    Com a conseqüències d'aquest procés d'explotació i discriminació dels pobles colonitzats, podem veure la pobresa i la discriminació d'aquestes cultures a algunes societats actuals, menyspreant-les tan sols per haver estat víctimes d'aquesta escandalosa colonització, que ens demostra, un cop més, com Europa ha utilitzat la seva supremacia durant tota la història per a imposar-se sobre qui faci falta, destruint cultures alienes per tal de satisfer les pròpies necessitats i ambicions.
    Ramon Garcia Zamora

    ResponElimina
  58. El text comença amb una breu introducció que parla de manera racional sobre la mala relació que hi ha entre els colonitzadors i els colonitzats. Els primers van ocupar els terrenys dels últims i consegüentment van conquerir aquestes terres.
    Ens dona dades sobre la data i el lloc de la colonització al 1493 a Haití, produida pels espanyols i dirigida per Cristòbal Colon. Els francesos també van formar part del proces de colonització cap a Amèrica, extenent els seus mètodes i fent que no quedés part de població índia. Aquests van matar a tots els indígenes i van violar a les dones d'aquests. Aquest colonialisma evolucionava a gran escala acabant al 1890 després de que els EE.UU. estigués d'acord amb la desaparició de la frontera entre els indígenes i els colonitzadors. Durant aquest període van constituir guerres, deportacions massives i guerres biològiques.
    Seguidament, al haber matat tants indígenes, els colonitzadors van anar a conquerir Àfrica esclavitzant així als africants amb la fi d'aconseguir mà d'obra barata per així, per exemple, explotar mines. La qual cosa estaba prohibida però tot i així, portaven a tots els africans en vaixells cap a Amèrica i molts d'ells moríen en conseqüència de les males condicions.
    Com a conseqüència d'haber vist la sèrie de recursos que obtenia Àfrica, aquesta va ser explotada, cosa que va perjudicar als africans.
    Actualment, tot aquest projecte de colonització nega la existència d'aquest ja que creuen que va ser una cosa bona pels desenvolupament de la humanitat i el que van fer va ser necessari.
    L'escrit ens esmenta dades sobre el colonialisme i entra més a fons sobre el tema en qüestió respecte al que hem parlat a classe. S'ha de dir que aquest procés d'expansió política, comercial i cultural, va arribar als extrems de conquerir allò que no era seu, potser per abarícia, potser per racisme, potser per cercar recursos...La qual cosa ha provocat un moviment que ha fet desapareixer cultures i ha fet morir a moltes persones innocents. Gairebé han desaparegut totes les col·lònies i les que queden han quedat gairebé marginades.
    Laura Bohórquez

    ResponElimina
  59. Aquest text ens dóna una visió dels col·lonitzadors

    que no resulta gaire sorprenent, com des d'un bon

    principi ja sabiem, la relació entre aquests i els

    col·lonitzats no era una relació de mutuu acord, sinó

    que els col·lonitzadors "pactaven" amb els indígenes

    que signaven el pacte, en moltes ocasions, sense

    entendre paraula del que deien.

    El text també ens parla sobre l'iniciació de la

    col·lonització europea que es data el 27 de novembre

    de 1493 quan Colom tornà a Haiti amb més de 1200 homes

    per ocupar i explotar aquella illa que posteriorment

    seria batejada com L'Espanyola. La fotra violència

    dels col·lonitzadors respecte als indis van acabar amb

    un extermini dels indis taíns.

    Però aquesta actitud agressiva no només era

    característica dels col·lonitzadors espanyols, sinó

    que els anglesos i els francesos també segueixen la

    mateixa pauta, i com diu en el text el seu objectiu

    era matar els indis "sense deixar-ne ni un, excepte

    algunes de les seves dones més belles per satisfer les

    seves brutals passions i convertir-les en les seves

    esclaves".

    El que resulta sorprenent es com tractaven els

    presidents aquests temes sense cap sutilesa anunciaven

    l'exterminació dels indis com un tema habitual i

    normal, aquesta posició que prenien els presidents com

    el sr. Roosevelt han causat una gran conseqüència avui

    en dia als indis americans que viuen a Estats Units,

    ja que ocupen la posició dels més pobres entre els

    pobres, arribant a taxes de pobresa quatre vegades

    superiors a la mitjana nacional.

    El text també parla sobre la deportació de milions

    d'africans que van ser duts a Amèrica com a esclaus,

    ja que el plantejament de la gairebé total

    exterminació dels indis no va permetre mà d'obra.

    Aquesta agressiva actitud no només prenia lloc a

    Amèrica sinó que a Austràlia, que va passar a ser la

    presó britànica, es segrestaven aborigens per tal

    d'evitar la supervivència de la cultura, i

    civilitzaven els infants a les missions per

    posteriorment mesclar-los amb població blanca i

    exterminar la raça.

    Crec que posant-nos en la situació d'aquells indígenes hauria sigut molt dificil viure en aquella època, suportar que els col·lonitzadors separessin les families i saber que el que pretenien era exterminar la teva cultura.

    ResponElimina
  60. La democràcia en sí no existeix ni existirà mai, les classes socials més venidores sempre han tingut uns drets majors que no pas els de la majoria de la població. Aquesta llibertat que es registra als drets humans de l'ONU no és total.
    Parlo actualment però a l’època l'explotació i colonització d'aquestes potències sobre els països colonitzats segueix sen cruel, és cert que em avançat socialment en general, però els recursos existents al planeta segueixen venint d'aquestes colònies i s'exploten desconsideradament.
    Per altre banda l'ús de la força està mal vist en la societat d'avui dia i es busquen nous mètodes per explotar aquests països sense tenir que remetre amb la força ja sigui judicialment o a partir de pactes que normalment no són justos.
    Si mirem les potències que avui dia es relacionen amb la pau i intenten transmetre-la són els mateixos que als segles passats anaven pel món imposant-se a la resta de pobles a partir de la força i de la seva superioritat com a nació.
    La colonització no és més que un procés de morts per un motiu egoista i injustificat en busca del que la humanitat ha buscat sempre, el poder i més poder, una explicació simple però que pot produir grans desastres.

    ResponElimina
  61. La darreria del segle XIX va ser una època marcada per l'expansió colonial de les grans potències mundials, guiades per un sentiment de superioritat i l'afany de créixer econòmicament. D'aquesta manera, es va iniciar una forta competició entre els països desenvolupats per conquerir les zones més desconegudes del món en aquell moment (Àfrica, Amèrica Llatina, bona part d'Àsia i Oceania). La rivalitat entre ells creixia de manera accelerada i el desig de poder era cada cop major. Per aconseguir els seus objectius, les potències sotmetien els indígines a tasques esgotadores sense cap mena de mirament; i els imposaven la llengua i cultura occidentals,suprimint la seva tradició històrica.
    Els colonitzadors oprimien durament la llibertat de les colònies i explotaven els seus recursos naturals empobrint encara més els seus habitants i estimulant així la creixent desigualtat social i econòmica entre colonitzadors i colonitzats.
    Com diu el text anterior, els europeus esclavitzaven els homes indígenes amb jornades de treball esgotadores i, alhora aprofitaven les dones i els nens per satisfer els seus desitjos. A més, els exterminaven sense pietat ni cap causa que ho justifiqués, cosa que demostra la crueltat inhumana amb què es tractava als natius de les colònies.

    Què hauria succeït si el curs d'aquestes colònies no s'hagués vist interromput pels colonitzadors occidentals? La seva situació seria la mateixa en l'actualitat? Què hauria ocorregut si no s'haguessin eliminat tantes cultures ara desconegudes per culpa de la despiatada i egoïsta actuació d'un grup humà poderós? Seria el món diferent a com el coneixem avui?
    Tot això són preguntes sense resposta. No podrem esbrinar mai què hauria passat si la persona i el dret a ser tractada com a tal haguessin prevalgut sobre la cobdícia.

    Laura Franco Martínez

    ResponElimina
  62. El text titulat “Visitants que no es comporten; els colonitzadors europeus” tracta la relació atroç de colonitzador-indígena. El tema és explicat mitjançant fets històrics.
    Aquests fets mostren les injustícies que patien els indígenes per part dels colonitzadors.
    En primer lloc, s’informa dels despietats actes comesos en que la població nativa era sotmesa a qualsevol tipus d’atrocitat. Com va passar a les illes del Carib.
    A continuació, es detalla la estadística de població indígena que va resultar després de la colonització. Com a resultat d’aquesta barbàrie d’explotació laboral, epidèmies i desorganització social, la cultura aborigen va extingir-se pràcticament. Només a la Dominica els indígenes supervivents van trobar refugi excepcionalment.
    La continuïtat d’aquest mètode de conquesta va perllongar fins al segle XIX amb el tràfic d’esclaus. De manera que, els conquistadors sotmetien a diverses atrocitats aquells indígenes empresonats.
    Malauradament, Bèlgica va fer el mateix al Congo amb sistemes de coacció per mutilació o extorsió.
    A Australià entre 1920 i 1980 es van produir una sèrie de segrestos de nens aborígens per tal de reprimir qualsevol tipus de supervivència cultural indígena. Més tard, es va reconèixer el maltracte dels nens segrestats.
    En conclusió, hem vist com durant cinc segles no ha canviat gaire l’ambició de l’home per controlar tot allò que pot sense respectar els seus congèneres.

    Lucía Núñez Pardo

    ResponElimina
  63. Crec que aquest text explica molt bé la història de les colonitzacions. La primera colonització, l’any 1493, ja deixava entreveure la forma en que es tractarien posteriorment les properes colònies, tant Africanes com Sud- Americanes. Des d’un principi els indígenes van ser tractats com una raça inferior a la blanca i per tant s’havia d’exterminar. Tots els països europeus i Estats Units van prendre exemple del fet i van seguir aquesta filosofia.

    El nacionalisme va devorar les persones i va fer-les pensar que totes aquelles injustícies i maltractes eren civilitzadors i beneficiosos tant per ells com els indígenes. Encara que sembli mentida, aquest passat no és gaire llunyà.

    Joan Roche

    ResponElimina
  64. Aquest fragment ens tracta sobre les desigualtats que hi havien a l’època del colonialisme. El títol del fragment fa referència a l’esclavitud amb la que els colons europeus van tractar als de fora. La mala relació entre els colonitzadors europeus i els colonitzats es reflexa, en tràgics esdeveniments. Les potències europees, anaven a per les zones més empobrides.

    La colonització va tenir l’inici al 27 de Novembre de 1493, quan Colom va arribar a Haití amb vaixells i milers d’homes per explotar als indis i aquests tenien que ser obedients, sinó volien rebre fuetades i maltractaments físics.. A part de la violència que patien, succeien problemes d’higiene i les seves propies vides fins a acabar amb elles. Tot això succeia, ja que Colom els considerava d’una raça inferior i no tenien cap dret. Europa va utilitzar els negres com a esclaus per a explotar la seva terra i mentres aquests treballaven sense descans, els colons s’aprofitaven de la seva família (part femenina).Moltes persones van morir a causa dels maltractaments que van patir per part dels colonitzadors. Quan una zona, país o illa es colonitzada, els que viuen en el territori ho perden tot i s’ho apoderen els colons.

    Moltes ciutats, actualment bastant conegudes, van tenir una gran influència colonitzadora, com pot ser el cas de Bèlgica amb el Congo que segrestava als nens de les famílies i enviar els homes a fer treballs i així recuperar als seus nens. A Austràlia van ser robats uns 50.000 nens aborígens, suposadament, per a ser civilitzats. Moltes illes com Martinica i Guadalupe van ser colonitzades. Molts països van ser colonitzats a causa de la ràpida expansió i d’aquesta manera, aquests van perdre costums i tradicions i molta població va anar morint a causa de les males condicions de vida.

    Personalment, aquest text és una bona reflexió per donar-nos a conéixer que aquesta discriminació la patim dia a dia, ja que molta gent tracta als extrangers, o simplement, a la gent que no són del mateix color de pell, com a inferiors, i tractar-los amb superioritat. Tot el que ha passat en el passat, totes les guerres i tot el patiment haria d’haver servit perquè això no estés passant actualment, però molta gent, te la mateixa mentalitat que fa 5 segles tot i vivint al 2013.


    MIREIA CIURANS XICOLA






    ResponElimina
  65. Bé,aquest text ens parla sobre la colonització de Colom, i ens fa veure la manera extrema com els colonitzadors europeus van tractar als indigenes, ja sigui per la diferència de color de pell o perque es creien una societat molt superior a la seva, al ser més rics i tindre més recursos.

    La colonització europea comença l'any 1493, concretament el 27 de novembre, amb la tornada de Colom a Haiti amb una gran flota de vaixells amb l'objectiu de conquerir l'illa. El text ens parla dels càstigs inhumans que van rebre els natius per part dels colonitzadors, cadant-se amb les seves dones i enviant els seus homes a treballar amb condicions esclavitzadores , mentres ells es quedaven amb les dones més belles de les tribus per satisfer les seves nececitats sexuals, i en ocasions maltractar-les.

    El text reflecteix l’ambició dels colons per conquerir terres i dominar el món i que va provocar l'extinció d' aquesta raça.

    ResponElimina
  66. Els colonitzadors europeus han estat aprofitant-se del poc desenvolupament dels indígenes, els constants maltractes, però van estar encoberts amb l'excusa de l'ensenyament, l'evangelització, l'evolució i l'adaptació de les societatas indígenes. No tots eren conscients del que estaba passant ni del que va pasar a Haití l'any 1493 ni a la resta de païssos que van ser colonitzats i pot ser aquest va ser el problema, però tot i que va haver-hi gent que defensava el fals favor que estaben fent els europeus als indígenes amb aquesta tapadera evangelista i de evolució social també va haver qui va estar en contra d'aquests actes inhumans.

    Els maltractes no van ser el pitjor, sinó l'exterminació racial, els colons van acabar exterminant moltes cultures i societats indígenes a causa d'aquesta imposició repressiva que es va veure present en els actes que van cometre els colons sobre les regions indígenes.

    Potser és veritat que els colons europeus dels segles XVIII i XIX que van arribar a l'Àfrica van fer o van intentar que els natius evolucionessin, tot i que en un grau no massa elevat en proporció als actes negatius que van cometre en aquella ocupació. Però els colons espanyols que van anar a Amèrica dirigits per Colom tan sols es van dedicar a explotar als indígenes i a explotar també els seus recursos naturals com l'or i d'altres.


    Alberto Crespo

    ResponElimina